Getouwtrek over 660 woningen of meer op Floriadeterrein

ALMERE • Vr 18 november 2022 | 6:18 • Vrijdag 18 november 2022 | 6:18

De gemeente Almere wil de mogelijkheid openhouden om in de toekomst meer dan 660 woningen te bouwen in de nieuw te bouwen wijk Hortus op het Floriadeterrein. Dat bleek donderdagavond tijdens de Politieke Markt uit de woorden van wethouder Julius Lindenbergh. Maar of de gemeente dit ook voor elkaar krijgt met projectontwikkelaar Weerwater CV is maar zeer de vraag.

De gemeente en Weerwater CV hebben afgesproken dat er in eerste instantie 660 woningen worden gebouwd. Almere kan de ontwikkelaar ook niet dwingen om meer te bouwen. Hoewel de ontwikkelaar de grond in eigendom heeft, claimt Lindenbergh dat er afspraken zijn gemaakt die op langere termijn meer dan 660 woningen in de wijk mogelijk maken. Maar als de projectontwikkelaar de 660 woningen nu verspreid over het gebied bouwt, dan zal er later geen ruimte meer zijn om nog meer huizen te bouwen.

Het lijkt vooral een juridische kwestie over hoe de afspraken nu exact in elkaar steken. De wethouder refereert zelfs aan contracten waar de gemeente kennelijk rechten aan kan ontlenen, al wil Lindenbergh daarover niets prijsgeven: "Er zijn wel afspraken gemaakt. Ik kan hier niet in de openbaarheid iets zeggen over wat er in die contracten staat. Voor ons is belangrijk dat wat ons is beloofd vijf jaar geleden dat dat ook wordt uitgevoerd."

Gang naar de rechter?
Lindenbergh wil graag in gesprek blijven met Weerwater CV, maar hij acht ook zeker niet uitgesloten dat een rechter over de situatie moet gaan beslissen. De politiek bemoeit zich met de kwestie omdat er gebouwd moet worden. Alleen zijn de zienswijzen op de kwestie nogal verschillend. Zo vindt de PvdA nu beginnen met de bouw van de 660 woningen verspreid over het gebied een risico, omdat het dan waarschijnlijk bij deze 660 woningen blijft.

De PVV is juist bang dat een rechtszaak veel te lang gaat duren. De partij neemt daarom genoegen met de 660 woningen, maar dan moet er juist zo snel mogelijk worden begonnen. Volgende week wordt er verder gesproken over de kwestie. De PVV dient in ieder geval een motie in waarin het oproept om zo snel mogelijk met de bouw te beginnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel