Politie ingezet om orde te herstellen op Urk

URK • Zo 20 november 2022 | 11:29 • Zondag 20 november 2022 | 11:29

Op Urk is zaterdagavond veel politie ingezet om de controle te krijgen over een groep jongeren die voor veel onrust zorgde bij de bekende rotonde aan de Akkers en ook in en rondom het Wilhelminapark. Er is daarbij een persoon aangehouden. Vermoedelijk liep het uit de hand, na een oproep op Instagram om naar een 'Zwarte pieten container rally' te komen en zo veel mogelijk vuurwerk mee te nemen.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn er uiteindelijk dertig agenten uit de hele provincie en zelfs daarbuiten ingezet om de rust te herstellen. Nadat er meldingen binnenkwamen van ongeruste bewoners nam een aantal agenten een kijkje. Toen leek de sfeer nog vrij rustig. Er waren veel jongeren aanwezig, die deels ook als zwarte piet verkleed waren. Er was een brandje gesticht, maar de sfeer was nog redelijk goed. De politie probeerde de jongeren met een goed gesprek te bewegen om naar huis te gaan.

Grimmige sfeer
Toen dat niet gebeurde en er tussen 22.00 en 23.00 uur met (zwaar) vuurwerk, flessen en andere voorwerpen naar de politie gegooid werd, werd de sfeer grimmiger. Zo ontplofte er een vuurwerkbom vlak naast een agent en werd er een duizendklapper op de auto van een boa gelegd en afgestoken. De politie gaf meerdere waarschuwingen en toen ook dat niet hielp werden er meer agenten en hondengeleiders bij geroepen. Uiteindelijk is het plein schoongeveegd. Volgens de woordvoerder zijn de jongeren daarna 'in relatieve rust vertrokken'. De politie schat dat er zo'n honderd jongeren aanwezig zijn geweest, waarschijnlijk niet allemaal afkomstig van Urk.

De politie ging onder meer met hondengeleiders, motoragenten en meerdere politiebusjes naar Urk. De politiewoordvoerder verwacht niet dat er meer aanhoudingen volgen. Volgens hem "is het ons belang om de openbare orde en veiligheid terug te brengen en dat is gelukt." De gemeente Urk komt -vanwege de zondagsrust- maandag met een verklaring over de gebeurtenissen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel