Brandweer blust voor tweede keer brandende fietsaccu's

LELYSTAD • Do 24 november 2022 | 18:38 • Donderdag 24 november 2022 | 18:38

De brandweer is donderdag voor de tweede keer in vierentwintig uur tijd uitgerukt voor brandende fietsaccu's in de Neringpassage in Lelystad. De twintig accu's waren na de eerste brand bij boodschappenbezorger Flink weggehaald uit het pand en in een container gegooid. Daar zijn ze donderdagmiddag opnieuw in brand gevlogen.

De brandweer was onder meer met een specialist gevaarlijke stoffen aanwezig. Zo'n zeven bovengelegen appartementen werden voor de tweede keer ontruimd. Negen bewoners konden daarom tijdelijk niet in hun huis. Eén van de omwonenden rook iets geks en zag opnieuw de zwaailichten van de brandweer. Hij vindt het apart dat dit twee dagen op rij gebeurd. Een ander baalt dat ze opnieuw haar huis niet in kan. Ze wilde vroeg naar bed, omdat ze door de eerste brand slechts twee uur had kunnen slapen.

Omliggende bedrijven, waaronder het Leonardo Hotel, kregen de opdracht de ramen en deuren gesloten te houden. Rond middernacht waren de accu's afgevoerd en konden de bewoners terug naar hun appartement.

De brandweer moest een plan van aanpak maken om de container veilig te verwijderen, omdat er verontreinigd water in zat.

Daarvoor kwam een speciale vrachtwagen naar Lelystad. Het was in eerste instantie de bedoeling elke accu afzonderlijk of per tweetal in een gesloten bak naar een veilige locatie te vervoeren. Maar uiteindelijk bleek dat alle accu's aan elkaar vast waren gesmolten. De container met de accu's werd daarom in zijn geheel meegenomen en naar het buitengebied van Lelystad gebracht.

Appartementen 's nachts ook al ontruimd
In de nacht van woensdag op donderdag moesten bewoners van 32 appartementen ook al vanwege de eerste brand hun woning uit. Die brak toen rond 00.30 uur uit in het bezorgbedrijf onder de appartementen. De bewoners werden ook toen opgevangen in een nabijgelegen pool- en dartcentrum.

Het vuur ontstond toen in een laadkast met fietsaccu's. Bij de brand kwam veel rook vrij. Rond 02.00 uur was de brand geblust en werd het gebouw geventileerd. Een uur later konden de vijftig bewoners weer terug naar hun appartement.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel