Opnieuw recordomzet voor IJsselmeervisafslag

URK • Vr 25 november 2022 | 7:40 • Vrijdag 25 november 2022 | 7:40

Het omzetrecord van de IJsselmeervisafslag Urk is dit jaar opnieuw verbroken. Dat meldt de gemeente Urk. Al vier jaar lang blijft het record stijgen. Vorig jaar werd een omzet van 5,1 miljoen euro genoteerd, maar dat bedrag is deze week alweer gepasseerd met nog een paar visweken voor de boeg.

De IJsselmeervisafslag Urk is nog de enige actieve visveiling rondom het IJsselmeer. Uit diverse vissersplaatsen wordt vis per schip of auto naar de veiling gebracht, omdat daar de marktprijs wordt bepaald. Vissers en kopers ontmoeten elkaar in de IJsselmeervisafslag Urk op de veilingklok.

Het aantal kopers is het afgelopen jaar gestegen. Vooral in het palingseizoen (rond de zomer) zag de veiling een groter aantal kopers, waardoor er ook meer concurrentie is. De stijging van de omzet komt vooral door de gestegen prijzen op de klok. Over de hele linie is de gemiddelde prijs per vissoort gestegen, variërend van een paar dubbeltjes tot enkele euro’s bij de paling.

Het grootste deel van de omzet komt bij de palingvangst vandaan. De wilde paling van het IJsselmeer wordt als een delicatesse gezien en is dan ook zeer gewild. Tijdens de wintervisserij zijn vooral de snoekbaars, voorn en de wolhandkrab verantwoordelijk voor een grote bijdrage aan de omzet.

Geen garantie
Toch is de aanhoudende stijging van de omzet geen garantie voor de toekomst. Biologen zijn bezorgd over de visstanden in het IJsselmeer. De vaste aanvoerders van de IJsselmeervisafslag Urk zien echter voldoende perspectief en vertrouwen in de toekomst, zegt de gemeente.

Wethouder Foppen is blij met de financiële ontwikkeling rondom de IJsselmeervisafslag Urk: "De gemeente Urk heeft zich altijd hard gemaakt voor de IJsselmeervisserij en om die reden ook steeds geïnvesteerd in faciliteiten voor de nog overgebleven vissers(families)", zegt wethouder Foppen. "Ik ben blij voor de vissers dat ze een goede prijs krijgen voor hun mooie product en op die manier hun passie voort kunnen zetten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel