Raad wil onderzoek naar Floriade: nog twijfel over welke vorm

ALMERE • Vr 25 november 2022 | 10:31 • Vrijdag 25 november 2022 | 10:31

Binnen de Almeerse gemeenteraad is vrijwel unaniem steun voor een onderzoek naar wat er is misgegaan rond de Floriade. Maar op welke manier dat onderzoek moet plaatsvinden, daar verschillen de meningen nog behoorlijk over.

De PVV wil graag een raadsenquête. Dat is het zwaarste instrument dat de gemeenteraad kan inzetten. "De Floriade is de grootste financiële tegenvaller die onze stad ooit gekend heeft. Als je dan niet je zwaarste onderzoeksmiddel uit de kast haalt, waarom heb je het dan nog?", zo vroeg fractievoorzitter Toon van Dijk zich hardop af.

Een raadsenquête is te vergelijken met een parlementaire enquête in de landelijke politiek, zoals die naar de gevolgen van de gaswinning in Groningen wordt gedaan. Het onderzoek biedt de mogelijkheid mensen onder ede te horen. Het zijn raadsleden zelf die in dit geval de enquête uitvoeren.

Sommige partijen pleiten er juist voor om een extern onderzoek uit te laten voeren, bijvoorbeeld door de gemeentelijke Rekenkamer. In zo'n geval zal het onderzoek waarschijnlijk wat meer op de achtergrond plaatsvinden.

CDA: Inwoners betrekken
Het CDA kwam met de suggestie om inwoners van de stad nadrukkelijk te betrekken bij het onderzoek. "Door deze Floriade is er een gebrek aan vertrouwen gekomen tussen overheid en burger", zo zegt fractievoorzitter Nienke Nieuwenhuizen. "En dat vinden wij heel erg vreselijk eigenlijk. We willen dat een onderzoek gaat bijdragen aan het weer verbinden van overheid en burger. Dan is het heel logisch dat we ze betrekken bij dat onderzoek." Hoe dat in de praktijk vormgegeven kan worden, daar moet nog verder over nagedacht worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel