Buren steggelen over 'bromgeluid' van jacuzzi

LELYSTAD • Di 29 november 2022 | 11:27 • Dinsdag 29 november 2022 | 11:27

De achterburen van een stel aan de Beukenhof in Lelystad zijn maandag naar de rechter gestapt vanwege een jacuzzi in de tuin. De twee hebben last van het lage bromgeluid dat het apparaat maakt en zeggen daardoor al zestien maanden niet meer goed te kunnen slapen. De vrouw zou er zelfs gezondheidsproblemen door hebben gekregen.

De vier probeerden er samen uit te komen, maar dat lukte niet. Daarom verschenen ze maandag voor de rechter voor een kort geding. De achterburen willen dat het geluid dat de jacuzzi produceert binnen de normen valt. Zo niet, dan moet hij uit, worden verplaatst of er moeten geluidsbeperkende maatregelen worden genomen.

De tegenpartij zegt dat de gemeente een meting heeft gedaan en geen geluidsoverlast heeft geconstateerd. De jacuzzi kan wat de eigenaren betreft dus gewoon zo blijven staan. Om zijn achterburen tegemoet te komen, isoleerde de man des huizes wel de pomp van de spa. "En de buurman zou offertes opvragen voor een geluidwerende schutting. Maar daar is hij nooit meer op teruggekomen."

Ten einde raad
De achterburen zijn inmiddels ten einde raad, vertelden zij de rechter. De vrouw heeft een neurologische aandoening, die door het slaapgebrek aantoonbaar is verslechterd. Ze heeft daarvoor de afgelopen tijd meerdere zenuwbehandelingen moeten ondergaan. De man kampt door het gebrek aan slaap met hoofdpijn en concentratiestoornissen, die in zijn werk een probleem dreigen te worden.

Zij schakelden op eigen houtje een geluidsdeskundige in, die concludeerde dat 'de objectieve geluidsnormen voor laagfrequent geluid' wel degelijk worden overschreden 'op alle tijdstippen van de dag'. Dat zou zorgen voor een drukkend gevoel in de oren en op de borst.

Omdat de buren daar verder niet op aansloegen, zijn ze noodgedwongen in een andere kamer gaan slapen, aan de voorkant van het huis. "Maar we moeten alle ramen en de ventilatie dichthouden om dat bromgeluid niet te hoeven horen. En daardoor ontstaat er overal schimmel in huis."

Vervelend, vinden hun achterburen. "Wij gebruiken de jacuzzi al minder, omdat we weten dat zij er last van hebben." Volgens hen staat het bad elke dag twee keer een uur aan om te spoelen en te verwarmen. Daarnaast gaat hij twee keer per uur anderhalve minuut heel zachtjes aan om te controleren of het water niet bevriest.

"We hadden wel samen willen kijken naar oplossingen, maar dat lukte nooit. Daarom zagen wij ook geen andere mogelijkheid meer dan het op een rechtszaak aan te laten komen."

'Vonnis rechter is altijd botte bijl'
De rechter vond dat begrijpelijk, maar drukte de buren toch op het hart om samen tot een oplossing te komen. "Een vonnis is altijd een botte bijl. En dan gaat de verliezer weer in beroep en wordt er niks opgelost."

Hij wist de vier met veel moeite zover te krijgen dat ze samen een onafhankelijke geluidsmeting laten doen en daarna verder praten over eventuele vervolgstappen. Tot die tijd gaat de jacuzzi uit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel