Forse kritiek op gedeputeerde voor miljoenengift aan Almere voor Floriade

FLEVOLAND • Do 1 december 2022 | 1:40 • Donderdag 1 december 2022 | 1:40

Provinciale Staten van Flevoland hebben forse kritiek op gedeputeerde Jan-Nico Appelman. Hij wil de gemeente Almere 2,3 miljoen euro geven uit het provinciale coronanoodfonds vanwege de verliesgevende Floriade.

Volgens Appelman heeft de wereldtuinbouwtentoonstelling deels verlies geleden door corona. Het is volgens hem boekhoudkundig geen enkel probleem om 2,3 miljoen euro daarvoor uit het noodfonds over te maken. Maar veel partijen van Provinciale Staten twijfelen of dit potje wel daarvoor bedoeld is. Veel steun ging eerder vooral naar bedrijven.

Geen coronamaatregelen meer
Ook Marc van Rooij van 50PLUS zet zijn vraagtekens bij de uitleg van het hoge bedrag. Hij zegt dat er geen kosten zijn gemaakt voor mondkapjes of afzetlinten omdat er bij de start van de Floriade in april geen coronamaatregelen meer golden. In de begroting voor de Floriade zou wel een risicobedrag zijn gereserveerd voor coronamaatregelen, maar is dat volgens Van Rooij nooit uitgegeven.

In juni meldde de BV Floriade in een persbericht dat toeristen door corona minder behoefte hadden aan evenementen en dat daarom het bezoekersaantal van de Floriade lager zou uitvallen. Maar het Centraal Bureau voor de Statistiek concludeerde vorige maand juist dat een recordaantal toeristen de afgelopen zomer naar Nederland is gekomen, 15 procent meer dan in het coronajaar 2021 en zelfs 4 procent meer dan in 2019, toen niemand nog van covid-19 gehoord had.

Gedeputeerde Appelman wilde na het debat niet voor de camera van Omroep Flevoland reageren, omdat hij daar geen zin in had. Woensdag 14 december besluiten de partijen in Provinciale Staten of het miljoenenbedrag naar Almere mag gaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel