Dronten geeft niet alle gelden voor vluchtelingenopvang uit

DRONTEN • Do 1 december 2022 | 6:00 • Donderdag 1 december 2022 | 6:00

De gemeente Dronten geeft dit en volgend jaar niet al het geld uit dat het Rijk beschikbaar heeft gesteld voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het overschot is dit jaar 3,2 miljoen euro, de helft van wat Dronten had mogen uitgeven. Volgend jaar gaat het volgens de gemeente om 1,5 miljoen euro.

De gemeente heeft vorige week donderdag het budget voor de vluchtelingenopvang verhoogd naar 3,2 miljoen. In de begroting stond 2 miljoen, maar dat bedrag was op 1 oktober uitgegeven. Voor de rest van het jaar is toen 1,2 miljoen euro extra uitgetrokken. Dat heeft geen nadelige gevolgen voor de begroting. Ook volgend jaar is er een overschot. Dat is fijn, omdat onvoorziene kosten op die manier kunnen worden opgevangen, zegt de gemeente. Die krijgt van het rijk per opgevangen vluchteling 100 euro per dag. Dat komt neer op een totaal van 6,4 miljoen.

Oekraïners moeten uit Het Koetshuis
Dit jaar heeft Dronten 240 opvangplekken gerealiseerd. Volgend jaar worden dat er 190, omdat dorpshuis Het Koetshuis in Biddinghuizen moet worden gesloopt. Daar worden nu 50 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Die moeten naar andere opvanglocaties, zoals het voormalige Rabobank-pand in Dronten en een vakantiepark. Het Koetshuis was maar tijdelijk beschikbaar en moet in maart 2023 leeg worden opgeleverd.

Een aantal van de Oekraïners in het Koetshuis is 'derdelander'. Dat is iemand die Oekraïne is ontvlucht maar niet de Oekraïense nationaliteit heeft. Derdelanders hebben tot 4 maart 2023 recht op opvang. Wat er daarna met hen gebeurt, is onduidelijk. Zij kunnen ervoor kiezen om de normale asielprocedure in te gaan, maar ze kunnen ook terug naar hun thuisland. Op diezelfde dag, 4 maart dus, gaan de vluchtelingen die wel de Oekraïense nationaliteit hebben naar een andere plek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel