Golfbaan bij Flevo Golf Resort gaat weer open

LELYSTAD • Do 1 december 2022 | 14:47 • Donderdag 1 december 2022 | 14:47

De golfbaan op het Flevo Golf Resort gaat vanaf januari weer open. De baan werd twee jaar geleden gesloten vanwege een patstelling tussen de gemeente en ontwikkelaar Unigolf. De gemeente stond niet toe dat Unigolf extra woningen mocht bouwen op een deel van de golfbaan.

Unigolf heeft met bespeler Golfclub Flevoland afgesproken dat de baan weer gebruikt mag worden. Daarvoor heeft de club een bruikleenovereenkomst gekregen voor één jaar. Dat betekent dat ze niet voor het gebruik hoeven te betalen. De ontwikkelaar heeft een nieuw plan ingediend bij de gemeente en hoopt dat ze daar nu samen uit komen.

Golfclub Flevoland is enthousiast over dat plan, maar wil verder niet ingaan op de inhoud . "Dat is niet aan ons. Wat voor ons belangrijk is, is dat we weer gebruik kunnen maken van een 9-holes baan en op die manier weer aan onze vereniging kunnen bouwen", zegt voorzitter Wil van Meer.

Conflict speelt al vier jaar
Het conflict tussen Unigolf en de gemeente speelt al ruim vier jaar. Unigolf heeft drie pogingen gedaan bij de gemeente om toestemming te krijgen om op een deel van de golfbaan en aan de rand van het Flevo Golf Resort 120 woningen te bouwen bovenop de 495 die er nu staan. Unigolf stelt de opbrengst van de woningen nodig te hebben om de golfbaan te kunnen afstoten. In ruil voor de toestemming voor de extra woningen wordt de resterende en 9-holes golfbaan overgedragen aan Golfclub Flevoland, inclusief het clubgebouw. De gemeente zou dan verantwoordelijk worden voor de infrastructuur en het openbaar gebied.

De gemeente en de gemeenteraad wilden eerder niet meewerken aan de woningbouw. De bestaande bewoners zijn er juist gaan wonen om in het groen van een golfbaan te wonen. Dat betekent dat het karakter van het gebied groen moet blijven. Bewoners van het Flevo Golf Resort toonden zich eerder verdeeld: een aantal heeft geen bezwaar tegen extra woningbouw, maar er is ook een burgerinitiatief dat fel gekant is tegen elke extra vorm van woningbouw.

Leegloop bij club
De laatste tijd is er een leegloop geweest bij de Golfclub. De voorzitter vindt dat logisch: "Onze leden hebben hun heil gezocht op andere golfbanen in de provincie. Maar we merken ook dat veel leden en oud-leden blij zijn dat er straks ook in Lelystad weer gegolfd kan worden. Ze kunnen niet wachten om weer terug te keren."

De oude 18-holes golfbaan kon eerder door Unigolf niet rendabel worden geëxploiteerd. In de toekomstplannen is daarom steeds uitgegaan van een halvering tot een 9-holes golfbaan. Clubvoorzitter Van Meer wil nu weer groeien. "Voor onze golfclub is een 9-holes golfbaan goed exploitabel. Uit de berekeningen die we eerder hebben gemaakt, blijkt dat we daar een ledental van 450 golfers voor nodig hebben. De afgelopen jaren zijn we zo'n 100 tot 150 leden verloren. We zitten nu op ruim 200 leden. Nog 250 leden erbij moet, met het verzorgingsgebied van Lelystad en de groei van de stad, mogelijk zijn."

Bijna speelklaar
Unigolf heeft het 9-holes gedeelte dat nu in bruikleen wordt gegeven onderhouden. "Dat betekent dat er nog wel wat moet gebeuren voor we er weer kunnen spelen, maar dat is te overzien. We zijn blij dat er weer een toekomstperspectief is. En we hebben er vertrouwen in dat de gemeente en Unigolf er dit keer wel uit gaan komen."

Hoe het nieuwe bouwplan van Unigolf er uitziet, is nog niet bekend.

Dit artikel is geschreven door verslaggever Kees Bakker. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel