IJsclub Espel maakt zich op voor de schaatswinter

ESPEL • Do 1 december 2022 | 14:54 • Donderdag 1 december 2022 | 14:54

Nog een klein laagje water en dan is de IJsclub in Espel klaar voor de winter. IJsmeester Ton Dekker heeft de waterpomp deze week aangezet op de baan. Nu zijn er alleen nog een paar nachten vorst nodig voordat het schaatsfestijn op de ijsbaan los kan barsten.

In de zomer wordt er geracet op de baan, maar in de winter zet IJsmeester Ton Dekker de pomp aan en komt het landje van de ijsbaan onder een laag water van ongeveer twintig centimeter. "Op één december is het de uiterste datum dat hier water op staat", zegt Dekker. "We willen voor de vereniging natuurlijk top ijs hebben. De laatste jaren lukt dat prima, als je maar op tijd water hebt. Dan kan het even bezakken en de temperatuur dalen. Door een niet te grote hoeveelheid water erop te zetten, kan de ijsbaan vlot open als het gaat vriezen."

Dekker is 'apetrots' op de ijsbaan. "Espel doet er van alles aan om als eerste open te gaan." Het geheim van de ijsbaan is niet te veel water gebruiken. Vroeger was er een grotere baan, maar tegenwoordig is de baan ingekort zodat hij niet te veel golft. Zodra de baan open is, rukken de scholen op woensdag uit en blijven de kinderen komen, zegt Dekker. De verwachting is dat er binnen afzienbare tijd geschaatst kan worden op natuurijs.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel