Zoektocht naar eerste route avondvierdaagse vanwege jubileum

EMMELOORD • Vr 2 december 2022 | 19:14 • Vrijdag 2 december 2022 | 19:14

Het Cultuurhistorisch Centrum Noordoostpolder (CHC) probeert te achterhalen hoe de eerste route van de avondvierdaagse in Emmeloord eruit zag. De organisatie van de wandelvierdaagse wil dit weten omdat volgend jaar het 70-jarig jubileum wordt gevierd.

Het CHC doet onderzoek naar de historie van Noordoostpolder. Ook inwoners met vragen over de geschiedenis kunnen hier terecht. De organisatie van de avondvierdaagse klopte daarom wegens het jubileum aan met een vraag over de allereerste wandelroute. "Nou leek het ze zo leuk om de oude route te lopen", zegt Aukje van der Molen van het CHC.

Krantenbank
Toen de eerste route 70 jaar geleden werd gelopen, was Emmeloord nog erg klein. "Ik kon het eigenlijk niet zo goed vinden", vertelt Van der Molen. "Ik ben eerst naar de bibliotheek gegaan en ik heb in de oude polderkranten gekeken." De landelijke krantenbank waarin oude kranten worden verzamelt levert meer informatie op. "Daar heb ik een tekst gevonden", zegt Van der Molen. "Bij de finale stond dat ze gingen startten bij Kamp Emmeloord Oost. Dat is nu waar ook Emmeloord Oost is. De route stond er niet in."

Van der Molen gebruikte voor haar onderzoek vervolgens de drie maandelijkse berichten van de Zuiderzeewerker. "Daarin werden alle werkzaamheden die gedaan werden om de polder te ontginnen vastgelegd. Daar heb ik dus wel in gevonden dat de Lange Nering gebouwd zou worden. Dus door de Lange Nering lopen was er nog niet bij. Maar ik heb wel gevonden dat een heleboel straten aan de Oostkant van Emmeloord klaar waren. Dan moet je denken aan de Ingenieursbuurt."

Meer informatie heeft Van der Molen nog niet kunnen achterhalen. De wandeltocht wordt in juni volgend jaar gelopen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel