Flevo-landschap start met bomen planten in nieuw natuurgebied

ZEEWOLDE • Zo 4 december 2022 | 10:29 • Zondag 4 december 2022 | 10:29

Het Flevo-landschap begint maandag met het grondwerk en de aanplant van bomen in het natuurgebied Noorderwold-Eemvallei in Zeewolde. Het gaat om het deel ten zuiden van de Ibisweg in Zeewolde. De werkzaamheden zijn onderdeel van de inrichting van het nieuwe natuurgebied.

Noorderwold-Eemvallei was duizenden jaren geleden nog een rivierengebied met brede valleien en later veenmoeras. Als de werkzaamheden klaar zijn, moet de oude Eemvallei terug te zien zijn in het landschap. Vanaf begin volgend jaar zijn in het eerste deel van het natuurgebied wandelaars welkom.

Maandag wordt onder meer gestart met het grondwerk voor de aanleg van een scheidingssloot en een natuurvriendelijke oever aan de zuidkant van het deelgebied bij de Ibisweg. De grond die hierbij vrijkomt wordt direct binnen het gebied verwerkt, aldus het Flevo-landschap. De grondwerkzaamheden zijn naar verwachting voor de jaarwisseling klaar. Verder moeten er wandelpaden komen, zodat het gebied te bezoeken en te beleven is.

Diverse bomen en planten
Naast het grondwerk worden er ook bomen en struiken aangeplant. Het gaat om een bos van ongeveer acht hectare groot, dat overeenkomt met zestien voetbalvelden. Daarnaast moet er een fruitboomgaard komen met inheemse rassen. In het kader van de verkenning van de integratie tussen natuur en landbouw gaan op 4 hectare hazelnoten en struiken de grond in, meldt het Flevo-landschap. Dit is voor een experiment van stichting Hemus met agroforestry in een rijenteelt met eenjarige voedselgewassen voor de biologische markt. Ook de vogelakkers met een granen-bloemenmengsel, waar vogels jaarrond voedsel vinden, krijgen een vervolg.

De werkzaamheden vinden plaats in deelgebied 3, nabij de Ibisweg (foto: Flevo-Landschap).

Nieuwe Natuur
Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Programma Nieuwe Natuur van de provincie Flevoland en het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel