WK: Met z'n allen kijken of juist bewust de tv uitzetten?

FLEVOLAND • Zo 4 december 2022 | 17:23 • Zondag 4 december 2022 | 17:23

De één wil er geen minuut van missen terwijl de ander er geen minuut naar kan kijken. Dit WK in Qatar lijkt als geen ander WK voor- en tegenstanders te hebben. Zo weigert Elly Peters uit Almere naar het WK te kijken. Uit principe. Want hoe kun je nu lekker gaan kijken terwijl je weet hoe die stadions zijn gebouwd, zegt ze. In Dronten werd zaterdagmiddag juist massaal gekeken, in de kantine van ASV Dronten.

"Er zijn mensen naar beneden gevallen tijdens de bouw. Die mensen zijn gestorven. Op datzelfde veld wordt nu een balletje getrapt", zegt Peters. "Op de tribune wordt gejuicht terwijl er mensen zijn doodgevallen. Ze zijn er niet eens voor uitbetaald. En dan denk ik; daar ga je dan toch geen feestje bouwen?"

De meest recente wedstrijd van Oranje, tegen de Verenigde Staten, werd afgelopen zaterdag op veel plekken door groepen fans samen bekeken. Ook bij voetbalclub ASV Dronten was het gezellig druk. Nick Siebelink van ASV Dronten was één van de fans in de kantine. Siebelink snapt wat Elly Peters beweegt om niet te kijken. "Ik kan het begrijpen. Je wilt misschien een statement maken naar Qatar. Maar het gaat om voetbal, dus dat moet je nu vergeten allemaal. Wat er is gebeurd, dat is natuurlijk niet goed. Maar voetbal is geen politiek."

Elly Peters snapt dat elke voetbalfan smult van een WK. Het gaat haar niet om weerzin tegen de sport. Wat Peters betreft had dit WK nooit mogen starten. "Alle voetballers hadden niet moeten gaan." Het stoort Peters dat de regering een vertegenwoordiger naar wedstrijden stuurt namens Nederland. "Daar betalen wij voor. En daar betalen we heel veel voor. Terwijl er hier mensen zijn die dakloos zijn. Of die geen geld hebben om eten te kopen. Er is ook veel geld betaald voor de tv, om er naar te kunnen kijken. En dan denk ik; ja, je moet wel nadenken waar je voor betaalt."

Bondscoach Louis van Gaal roept Oranjefans op alsnog massaal naar Qatar te komen. Van Gaal vindt het jammer dat er maar weinig oranje te zien is op de tribune. "Het zou heel fijn zijn als het land achter ons gaat staan", zei Van Gaal. De steun van Nick Siebelink heeft hij op zak: "Oranje gaat het ver schoppen dit WK."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel