Taalcentrum overvol, asielkinderen wachten op onderwijs 

FLEVOLAND • Ma 5 december 2022 | 22:05 • Maandag 5 december 2022 | 22:05

De klassen bij Taalcentrum Almere zitten zo vol dat er geen plek meer is voor alle asielkinderen. Dat zegt directeur Theo Klein Koerkamp van het centrum. Almere staat op de landelijke lijst van gemeenten waar vanwege het lerarentekort asielkinderen op wachtlijsten staan.

Kinderen die in het azc in Almere Stad verblijven, krijgen wel onderwijs bij het Taalcentrum. Maar van de asielkinderen die in de noodopvang in de oude brandweerkazerne zitten, krijgen er maar acht les bij het Taalcentrum. De rest moet wachten op onderwijs. Tot voor kort waren er zo'n dertig asielkinderen in de brandweerkazerne. Hoeveel dat er nu zijn, is niet duidelijk. Klein Koerkamp: "Wat daar op de brandweerkazerne gebeurt, weet ik niet precies. Wij hebben in september gezegd, dat wij niet meer kinderen kunnen toelaten. We zitten vol."

Taalcentrum Almere geeft momenteel onderwijs aan zo'n 700 kinderen. Deze komen uit diverse landen uit de hele wereld. Het zijn kinderen van onder anderen arbeidsmigranten, expats en vluchtelingen. In september had de school een wachtlijst van 100 kinderen. Door allerlei oplossingen is de lijst gereduceerd tot 15 nu. "Met de kerstvakantie gaan zo'n 70 kinderen vertrekken. Die gaan doorstromen naar het reguliere onderwijs. Dus er komen weer een aantal plekken vrij, maar die zijn vrij snel weer opgevuld."

Grotere klassen niet wenselijk
Klein Koerkamp is geen voorstander van grotere klassen als oplossing om wachtlijsten tegen te gaan. Door het lerarentekort bestaan de groepen uit 17 of 18 kinderen. Groepen van 20 of meer is niet wenselijk omdat het ten koste gaat van de kwaliteit van het onderwijs. "In elke klas zitten kinderen met allemaal verschillende nationaliteiten en taalachtergronden. En dan is 15 eigenlijk al te veel. Daarbij komt ook nog dat heel veel kinderen van vluchtelingen vaak veel problemen hebben, getraumatiseerd zijn, veel narigheden hebben meegemaakt, en ook vanwege dat, heel veel extra aandacht nodig hebben."

Grotere groepen kunnen ook negatieve gevolgen hebben op het personeel. "Je kan zeggen, misschien moeten we de groepen groter maken. Dat doen we ook al. We hebben grotere groepen dan wat eigenlijk wenselijk is. En op het moment dat je daar nog meer concessies aan gaat doen om die wachtlijsten tegen te gaan, dan krijg je misschien weer uitval van personeel of personeel dat weggaat."

Dronten verwacht wachtlijst
De problemen met het onderwijs voor asielkinderen beperkt zich niet alleen tot Almere. Bij de noodopvanglocatie op het evenemententerrein van Walibi in Biddinghuizen krijgen zo'n twintig asielkinderen sinds maandag les. Er zijn zes lokalen ingericht om onderwijs te kunnen geven. De verwachting is dat daar snel wachtlijsten gaan ontstaan. Onder de duizend asielzoekers bij Walibi bevinden zich namelijk veel kinderen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel