Lelystadse landbouwgrond verkozen tot Bodem van het Jaar

LELYSTAD • Di 6 december 2022 | 13:05 • Dinsdag 6 december 2022 | 13:05

Een stuk landbouwgrond uit Lelystad is door een jury verkozen tot de Bodem van het Jaar. Het is een wedstrijd van De Nederlandse Bodemkundige Vereniging (NBV).

De vereniging is er voor mensen die de bodem een warm hart toedragen en bestaat uit zo'n 300 leden. Dat zijn onder meer studenten, docenten en onderzoekers. De verkiezing werd dit jaar voor het eerst gehouden en leden konden zelf een foto opsturen van een stuk grond, met daarbij een motivatie waarom het de beste bodem van het land is.

Indiener van het bodemprofiel, Jan Bokhorst, wilde iets laten zien over de vruchtbaarheid van de Lelystadse grond. Hij schrijft dat de bodem na de inpoldering niet gelijk vruchtbaar was. Op het land is een biodynamisch bedrijf gevestigd waar groenten worden geteeld en waar hoofdzakelijk wordt bemest met stalmest. "Het bodemprofiel en de bodemanalyses laten zien hoe, onder deze omstandigheden, bodems op langere termijn vruchtbaar kunnen worden."

Unaniem juryoordeel
De jury heeft uit de zes inzendingen unaniem voor dit de Lelystadse bodem gekozen. "Deze bodem vertelt aan de hand van een goed gekozen en mooi in beeld gebracht profiel het verhaal van de ontwikkeling van zeeklei in Flevoland na inpoldering. De focus op het vasthouden of zelfs verhogen van het aandeel organische stof en het behouden of verbeteren van de bodemgezondheid is zeer actueel."

De prijs bestaat uit een eervolle vermelding en de vereniging hoopt nog extra aandacht op de bodem te vestigen door bijvoorbeeld een plekje in het Wereldbodemmuseum in Wageningen of Naturalis in Leiden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel