Tien maanden cel geëist tegen agressieve drugsverdachte

LELYSTAD • Di 6 december 2022 | 13:44 • Dinsdag 6 december 2022 | 13:44

De officier van justitie heeft tien maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk, geëist tegen een 19-jarige jongeman uit Lelystad. Hij wordt verdacht van drugshandel, bedreiging en meerdere mishandelingen van agenten. Eentje zou zelfs een paar kopstoten van hem hebben gekregen.

De zaak kwam aan het rollen toen twee agenten de man met nog wat anderen op 22 september aantrof in een woning die bekendstond als drugspand. De Lelystedeling probeerde weg te komen, zegt hij. Daarbij vielen wat zakjes met ruim zes gram coke en heroïne uit zijn zak.

"Ik wilde helemaal niemand pijn doen", vertelde hij op de zitting. Toch zeggen de agenten dat hij in de arm van een politieman beet en achterwaartse kopstoten uitdeelde. "Dat is niet waar, ik denk dat die man gevallen is. Ik ben misschien wel tegen hem aangebotst."

Hij zei dat hij ook niet wist dat het om agenten ging. "Ze hadden zich niet gelegitimeerd." Bij zijn vlucht vielen er twee mobiele telefoons uit zijn zak. Eentje daarvan stond volgens de politie boordevol drugs-gerelateerde gesprekken.

Bewijs van drugshandel
Onderzoekers zeggen dat er op de telefoons bewijs staat voor gemiddeld dertig drugsverkopen per dag tussen mei en september in Lelystad. Daar zouden de jongen en een medeverdachte 60.000 euro mee hebben verdiend. Daarover wilde de verdachte niks zeggen: "Ik beroep me op mijn zwijgrecht."

Toen hij eenmaal in de gevangenis zat, ging hij opnieuw de fout in op 7 september. Via de telefoon bedreigde hij de vrouw die woonde in het huis waar de politie hem had gevonden. "Als ik over veertien dagen vrijkom dan sla ik je tanden uit je bek", zou hij hebben geroepen. De verdachte zei dat hij boos was. "Zij had tegen de agenten allemaal dingen gezegd over mij die niet klopten, daar was ik boos over. Maar daar heb ik later ook mijn excuses voor aangeboden."

De officier verdenkt hem ook nog van het onderspugen van een cel op het politiebureau in Lelystad en belediging van een agent op 23 juli. Niks van waar, beweert de Lelystedeling. "Ik noemde die agent kneus omdat hij over mijn moeder begon." Hoe dan ook, de aanklager vindt dat hij naast zijn celstraf ook nog een contact- en locatieverbod van drie jaar moet krijgen voor de vrouw die hij bedreigde. En hij zou ook de helft van de verdiensten, dus 30.000 euro, moeten terugstorten in in het kader van de Pluk ze-wetgeving.

Het vonnis van de rechter is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel