Lelystad heeft er 24 unieke 'eilanden' bij

LELYSTAD • Di 6 december 2022 | 14:35 • Dinsdag 6 december 2022 | 14:35

Speciaal voor de windmolens van SwifterwinT en Vattenfall worden er tussen Lelystad en de Ketelbrug 24 'eilandjes' aangelegd. Ze dienen als fundering voor nieuwe buitendijkse windturbines van Windplanblauw.

De windmolens die op de eilanden in het water komen zijn landwindmolens. En deze kunnen niet zonder speciale voorzieningen in het water van het IJsselmeer gebouwd worden.

De Ketelbrug en het IJsselmeer

Er zijn allerlei methodes om windmolens op het water te bouwen. Daar is op de Noordzee ook veel ervaring mee. "Simpel gezegd slaan ze daar 1 grote pijp in de bodem en verschijnt daar bovenop de molen. Maar hier op het IJsselmeer is het redelijk ondiep. Met de boten en vaartuigen die op zee gebruikt worden, kunnen we hier niet uit de voeten", zegt SwifterwinT-directeur Hans Wichink. "Ook de bodemgesteldheid vraag om andere oplossingen."

22 buispalen per eiland
Hans Sleper van Windplanblauw: "Wat we hier op het IJsselmeer doen, is uniek. Per eiland slaan we 22 buispalen de grond in. Daartussen komen damwanden. Zo ontstaat er een afgesloten cirkel met een diameter van ongeveer 22 meter.

De damwand gevuld met zand

Die wordt volgestort met zand. En dat is de basis van de fundering", zo schetst Sleper in het kort de activiteiten voor de kust van Lelystad. Verwacht wordt dat deze manier van bouwen, met landmolens op eilandjes van damwanden en zand, ook elders gebruikt gaat worden.

SwifterwinT bouwt de 24 molens in het water samen met Vattenfall. Volgens Hans Wichink van SwifterwinT is dat bijzonder: "Hier is waar de energietransitie begint. Dat we dat met elkaar doen, de 170 buitengebiedbewoners en een multinational als Vattenfall. Zo profiteren ook de lokale deelnemers van de voordelen van de wind." De 24 nieuwe windmolens moeten volgend jaar september operationeel zijn.

De 'eilandjes' op een rij

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel