Defensie en gemeente over kazerne: "Het was een emotionele informatieavond"

ZEEWOLDE • Wo 7 december 2022 | 6:07 • Woensdag 7 december 2022 | 6:07

Het was een emotionele informatieavond waarbij de aanwezige boeren heel veel vragen hadden over de mogelijke komst van een grote militaire kazerne in Zeewolde. Dat zeiden Gerhard Schonewille van Defensie en burgemeester Gerrit Jan Gorter dinsdagavond na de bijeenkomst in zalencentrum The Lux. De informatieavond was besloten. Geen van de agrariërs wilde Omroep Flevoland achteraf te woord staan.

De bijeenkomst werd door het ministerie van Defensie georganiseerd en was vooral bedoeld voor de acht agrariërs die zijn gevestigd op de voorkeurslocatie van de kazerne. Als die er daadwerkelijk komt, moeten de boeren vertrekken. Dat betekent dat hun bedrijven uitgekocht worden of dat de erfpacht opgezegd wordt. Volgens Schonewille kwam één vraag vaak terug: "Wanneer krijgen we nou duidelijkheid?" De woordvoerder van Defensie hoopt die duidelijkheid de komende zomer te kunnen bieden. Dan moet duidelijk zijn of de voorkeurslocatie ook de definitieve plek wordt.

Dit gebied heeft Defensie op het oog voor een nieuwe kazerne.

'Dit doet wat met je'
Volgens burgemeester Gerrit Jan Gorter was te verwachten dat het een emotionele avond zou zijn. "Je boert op een bepaald gebied. Je bent eraan verbonden. Dan krijg je te horen dat Defensie het idee heeft om daar een defensieterrein van te maken. Ja, dit doet wat met je."

Volgens de burgemeester is het project nieuw voor de gemeente Zeewolde. Het college van burgemeester en wethouders heeft er nog geen besluit over genomen. "We hebben te horen gekregen dat het Rijk dat gaat doen, maar ik ga ervan uit dat wij als gemeente mee kunnen praten samen met de provincie." Gerrit Jan Gorter wil vooral de randvoorwaarden bespreken die Zeewolde aan dit project wil verbinden.

Zorgen
De boeren maken zich volgens de burgemeester zorgen want er is heel veel onduidelijk. "Wat Defensie heeft aangegeven is dat het een voorlopige voorkeurslocatie is. En wat vanavond ook heel duidelijk is gezegd: 'het kabinet neemt een besluit'." De betrokken agrariërs gaan volgens Gorter een periode van onzekerheid tegemoet.

Het is de bedoeling dat het definitieve besluit in de zomer wordt genomen. Tot die tijd gaat Defensie in ieder geval in gesprek met de provincies Flevoland en Gelderland. Mogelijk volgen ook gesprekken met gemeenten in de buurt, zegt Schonewille.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel