Tweede Kamer krijgt opnieuw een kerstboom uit het Kuinderbos

BANT • Wo 7 december 2022 | 17:31 • Woensdag 7 december 2022 | 17:31

Traditiegetrouw krijgt de Tweede Kamer in Den Haag een kerstboom uit het Kuinderbos bij Bant. Woensdagmiddag werd een boom uitgekozen en ook omgezaagd.

Boswachter Harco Bergman zou eigenlijk de boom omzagen, maar vanwege een blessure kan hij dat dit jaar niet zelf doen. Die eer is voor zijn collega Richard Berhoff. "Het is de eerste keer voor mij. Bijzonder natuurlijk, want de boom komt in de Tweede Kamer te staan. Dat is toch wel een beetje het middelpunt van Nederland, dus voor mij een eer om dit te mogen doen."

Uiteindelijk is de keus gevallen op een fijnspar van vijftien jaar oud met een lengte van tien tot twaalf meter. "De boom mocht niet al te breed zijn, maar een kerstboom moet natuurlijk wel een volle boom zijn en deze paste precies in het plaatje", vervolgt Berhoff. De fijnsparren in het Kuinderbos worden speciaal geteeld als kerstboom. Door het Kuinderbos loopt een hoogspanningstracé van Tennet. Daaronder staan zo’n 10.000 sparren. Zodra die een lengte van zo’n acht meter bereiken, worden ze gekapt. Anders kunnen ze een gevaar vormen voor de stroomvoorziening.

De Tweede Kamer wordt momenteel verbouwd en daarom zit het parlement tijdelijk in een ander gebouw. Dit pand heeft smallere toegangsdeuren, waardoor de boom tegenwoordig iets slanker moet zijn. De kerstboom komt vanaf vrijdag in de ontvangsthal van het parlementsgebouw te staan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel