Kwetsbare kinderen zitten thuis door problemen leerlingenvervoer

ALMERE • Wo 7 december 2022 | 19:52 • Woensdag 7 december 2022 | 19:52

Door een tekort aan chauffeurs in het leerlingenvervoer zitten sommige Almeerse kinderen in het speciaal onderwijs noodgedwongen thuis. Dat zeggen Jeanette de Vries en Mette Beeksma, beide schoolmaatschappelijk werker bij de Jeugdgezondheidszorg Almere. Deze kinderen kunnen vaak moeilijk of niet zelfstanding naar school reizen en hebben veel begeleiding nodig. Door tekorten is die begeleiding vaak niet mogelijk en dat levert voor veel kinderen stress op.

Volgens De Vries en Beeksma raakt het leerlingenvervoer momenteel zo vol dat kinderen zich niet meer veilig voelen: "Zo zitten er nu kinderen in de bus die eigenlijk persoonlijke begeleiding nodig hebben. Die raken in een grote bus overprikkeld en moeten op school eerst tot rust komen voordat ze de klas in kunnen." Daarnaast komen bussen volgens De Vries steeds vaker te laat of zitten er verkeerde combinaties bij elkaar. "Een kind met een fysieke of mentale beperking zit nu in de bus met een kind met een gedragsprobleem. Dat zorgt gewoon voor conflicten en onveilige situaties."

Ouders in de knoop
Door al die problemen kunnen sommige kinderen niet meer naar school. "Het is vaak al moeilijk om deze kinderen naar school te krijgen. Als ze dan ook nog in een grote bus of met het openbaar vervoer moeten reizen, dan gaan ze gewoon niet." Volgens Beeksma zorgt dat weer voor problemen bij de ouders: "Want die wringen zich vaak al in alle hoeken en gaten om hun kinderen naar school te krijgen. Helaas kunnen ouders soms ook niet alles zelf oplossen en dan kom je als ouder echt in de knoop."

“Ouders willen ook gewoon dat hun kinderen normaal naar school kunnen.”

— Jeanette de Vries, Jeugdgezondheidszorg Almere

De gemeenteraad heeft al meerdere gesprekken gevoerd met de verantwoordelijk wethouder Roelie Bosch, maar die ziet nog geen oplossing op korte termijn: "We hebben gewoon meer chauffeurs nodig om de gaten op te vullen. Daar zijn we druk mee bezig maar die moeten ook nog een opleiding krijgen." Volgens De Vries en Beeksma zou het al fijn zijn als alle betrokken partijen samenwerken: "We moeten echt met elkaar kijken hoe we deze kinderen zo veilig mogelijk op school krijgen."

De schoolmaatschappelijk werkers roepen dan ook de gemeente op om met alle betrokkenen in gesprek te gaan en niet zelf alleen te gaan zoeken naar een oplossing. "Het is namelijk niet alleen de verantwoordelijkheid van de ouders. Die hebben niet gekozen voor een school buiten hun stadsdeel. Ouders willen ook graag dat hun kinderen normaal naar school kunnen." Volgens De Vries moeten we het probleem als maatschappij oplossen zodat elk kind de opleiding krijgt die het verdient."

Dit verhaal is gemaakt door Yannick van de Wouw. Hij richt zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen uit Almere. Voor tips: yannick.van.de.wouw@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel