Stal vol sensoren maakt effect stikstofmaatregelen tastbaar

FLEVOLAND • Ma 12 december 2022 | 6:31 • Maandag 12 december 2022 | 6:31

Melkveehouders Roel Assies uit Zeewolde en Marijn van Aart uit Rutten doen mee aan een meerjarig onderzoek hoe de uitstoot van ammoniak en methaan kan worden verminderd. Ammoniak ontstaat als koeienpoep en plas zich mengen. Het is een verbinding van stikstof en waterstof. Methaan wordt door koeien uitgestoten.

De strengere stikstofnormen en de gevolgen daarvan voor boerenbedrijven zorgen voor veel emoties onder boeren. Er wordt veel van de boeren gevraagd, maar er is ook nog veel onduidelijk. Netwerk Praktijkbedrijven wil er daarom met gedegen onderzoek achter komen hoe de uitstoot kan worden gereduceerd. Bij vijftien bedrijven hangen geavanceerde sensoren die de uitstoot in stallen meten. Zo ook in de stal van veehouder Assies. Om de discussie over stikstof 'objectief te voeden' worden er data verzameld om bepaalde maatregelen mee te onderbouwen.

Feiten en cijfers
Het gaat om een vierjarig onderzoek, waarbij LTO Noord, Wageningen University & Research, het ministerie van LNV en tientallen melkveebedrijven verspreid door heel Nederland betrokken zijn. Er worden verschillende maatregelen genomen om de uitstoot naar beneden te krijgen.

Minder ruweiwit in voer
Zo wordt bijvoorbeeld het percentage van het zogenoemde ruweiwitgehalte in het voer naar beneden gebracht. "Als de koe het niet opvreet, betekent dit dat de uitstoot vanuit de mest ook lager wordt," aldus Van Aart. Maar tegelijkertijd heeft een koe ook eiwit nodig om gezond te blijven en voldoende melk te produceren. Er moet dus goed gekeken worden wat het effect is van minder eiwit geven. Dat gaat met kleine percentages, maar die kunnen al wel helpen om te uitstoot te verkleinen. Het terugschroeven van het ruweiwit met twee procentpunt, van 17 naar 15, lijkt goed te gaan.
Veehouder Assies heeft bij zijn maatregelen ook goed gekeken naar de samenstelling van het voer. "In maïs zit bijvoorbeeld minder eiwit dan in gras. Samen met een hoeveelheid krachtvoer is het dan een kwestie van alles in balans brengen, om op die 15 procent uit te komen".

Kennis delen
Volgend jaar gaat de veehouder kijken wat er in de stal zelf nog verbeterd kan worden. Zo kan het vaker weghalen van koeienpoep ook effect hebben. Verder maakt het verschil of koeien in de wei staan of niet. De gegevens van alle bedrijven worden met elkaar gedeeld. "Ieder bedrijf heeft zijn eigen uitdagingen. Door de informatie met elkaar te delen, kunnen we van elkaar leren," zegt Van Aart.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel