Flevoland blijft op de bres springen voor kinderhartchirurgie in Groningen

FLEVOLAND • Ma 12 december 2022 | 12:07 • Maandag 12 december 2022 | 12:07

Ook vanuit Flevoland wordt de voorgenomen sluiting van de afdeling kinderhartchirurgie in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) nog altijd bestreden. Sluiting zet de toegankelijkheid tot academische zorg in het noorden van het land op het spel schrijven de vijf noordelijke provincies in een brandbrief. De Flevolandse commissaris van de Koning Leen Verbeek deelt de zorgen met zijn collega's uit Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel.

Voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Hugo de Jonge besloot eind vorig jaar dat kinderhartchirurgie uit Groningen en Leiden weg moet om te verhuizen naar Rotterdam en Utrecht. Na het besluit van de minister ontstond onrust in de noordelijke provincies. Er werd een petitie opgestart die meer dan 260.000 keer werd ondertekend. Ook op Urk en in Noordoostpolder onderschreven veel inwoners de petitie. Zieke kinderen uit deze gemeenten worden vaak in Groningen behandeld. Ouders zijn bang dat de acute kinderzorg in het noorden in het gedrang komt na sluiting.

Actie in het UMCG

ANP
Wat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit?
Sluiting van de afdeling kinderhartchirurgie in Groningen gaat inderdaad grote gevolgen voor de rest van de zorg in het noorden hebben, zo concludeerde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) vorige week nog. Hierdoor komt de acute zorg voor kinderen maar ook voor volwassenen onder druk te staan. De vijf noordelijke provincies omarmen deze conclusie.

René Paas uit Groningen schrijft mede namens Leen Verbeek dat doorzetten van de sluiting geen optie is. "Wij vertrouwen erop dat u vanwege het grote maatschappelijke belang ervoor zult kiezen om de kinderhartchirurgie in Groningen open te houden. Nu en in de toekomst. Wij hopen dat u duidelijkheid biedt. Dan komt er een einde aan de politieke onrust in onze regio, en aan de grote ongerustheid onder onze inwoners en patiënten", schrijven ze aan de huidige minister van VWS Ernst Kuipers.

In een reactie op het rapport zegt minister Kuipers begin komend jaar de knoop definitief door te hakken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel