Havenaren praten tijdens ommetje over parkeerproblemen in de wijk

ALMERE • Wo 14 december 2022 | 6:23 • Woensdag 14 december 2022 | 6:23

Inwoners van Almere Haven konden dinsdagavond meepraten over de toekomst van het stadsdeel. De gemeente hield daarvoor een wandeling door de wijk. Inwoners konden tijdens dat ommetje hun mening geven over de bereikbaarheid van de wijk en het parkeren in Haven.

Maar de animo viel tegen, slechts twee bewoners kwamen opdagen. "Ja, ik had ook meer verwacht", zegt één van hen. "Je hoort zo hier en daar een hoop gemopper en dan komt er niemand. Dat is jammer."

Het stadsdeel wordt de komende decennia vernieuwd. De gemeente wil de bewoners daarbij zoveel mogelijk betrekken, zegt Saskia Boekstal van de gemeente. "Wij organiseren nu dit ommetje omdat we een participatietraject zijn gestart. We gaan Haven vernieuwen en we willen heel graag met de bewoners kijken hoe we dat kunnen doen."

Deelnemende bewoners wilden meedenken
Onder begeleiding van een verkeersdeskundige trotseerden de bewoners de vrieskou. En onderweg bespraken ze knelpunten in de wijk. De bewoners die meeliepen deden dat omdat ze het een mooie kans vonden om hun visie te delen op heden, verleden en toekomst.

"Er komen heel veel woningen bij", zegt één van hen. "Dus het wordt steeds drukker. Ik denk dat het parkeerprobleem groter is dan de gemeente inschat. En daarom loop ik mee. Omdat ik daar ook zo mijn gedachtes over heb."

De vernieuwing van Haven is een proces van vele jaren. En het gaat om veel meer dan bereikbaarheid en parkeren. Inwoners kunnen over alle facetten en onderwerpen meedenken en meedoen, zegt Saskia Boekstal van de gemeente. "Parkeren is het eerste thema waar we naar kijken. Maar we hebben ook nog de thema's buitenruimte. Dan gaat het over groen en waar gebruik je de buitenruimte voor. Een ander thema is gebouwen. Wat vinden mensen passen bij Haven, wat zijn de iconische gebouwen en hoe hoog kan er gebouwd worden? En we hebben het thema 'leven in Haven', dus hoe vinden de bewoners het hier?"

Online enquête is ook een mogelijkheid
De wandeling is niet de enige mogelijkheid voor inwoners om te participeren. Bewoners kunnen hun visie ook online delen. Via een enquête, zegt Saskia Boekstal. "Dat kan via de site www.havenhart2punt0.nl. En die kan nog steeds ingevuld worden."

De gemeente wil de input van de bewoners samen met de resultaten van nog lopende onderzoeken op het gebied van ruimtelijke ordening en parkeren bundelen. "Daarvan maken we een voorstel richting de gemeenteraad. En die kan dan keuzes vastleggen in een omgevingsplan."

Het streven is dat de gemeenteraad in het najaar van 2023 geïnformeerd kan worden over de uitkomsten van de onderzoeken en de bewonersparticipatie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel