Luchtvaartstudenten sleutelen aan elektrisch vliegtuig: "Net een Tesla"

LELYSTAD • Do 15 december 2022 | 18:23 • Donderdag 15 december 2022 | 18:23

Studenten van het MBO College Airport in Hoofddorp sleutelen bij het vliegveld in Lelystad aan een bijzonder toestel. Ze worden opgeleid om elektrische vliegtuigen te onderhouden, en daarom werd donderdag een Pipistrel Velis Electro onthuld, een van de eerste elektrische vliegtuigen.

Student Julia Verelst is enthousiast. "Het is nieuwe techniek, dus super leuk om aan te mogen sleutelen", zegt ze. "Op school hebben we vooral wat oudere vliegtuigen, en dit is helemaal nieuw. Het is leuk om daar de storingen in uit te zoeken. De eerste vijf jaar komen altijd de grootste storingen voor, dus ik ben benieuwd wat we gaan vinden." Medestudent Quinthijn van Schijndel is ook onder de indruk. "Je hoort alleen maar de wind. Normaal hoor je ook een motor draaien, maar dit is gewoon net een Tesla."

Verduurzaam de luchtvaart
De komende decennia zal er veel moeten veranderen in de luchtvaart, om te verduurzamen. Philip Mol van het MBO College Airport verwacht dat de kleine sportvliegtuigjes als eerst zullen elektrificeren. En er zijn mensen nodig om die te onderhouden. "En dan moet je ook een toestel hebben waar zij hun vaardigheden op kunnen oefenen. Dat kun je niet uit een boekje leren, dat moet je gewoon doen."

Met vliegschaamte en de gedwongen krimp van Schiphol op de loer, lijkt er voor sommigen een einde te komen aan de groei van de luchtvaartsector. Julia en Quinthijn zien in dit soort vliegtuigen juist een toekomst. "We zullen alleen maar innoveren", zegt Quinthijn. "Je moet wel, tegenwoordig. We moeten met de tijd mee."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel