Vice-voorzitter doet aangifte tegen raadslid Buyatui

ALMERE • Vr 16 december 2022 | 16:52 • Vrijdag 16 december 2022 | 16:52

Vice-voorzitter van de Almeerse gemeenteraad Willem Boutkan gaat aangifte doen tegen fractievoorzitter Hassan Buyatui van DENK. Dat meldt hij in een verklaring op de website van de raad.

Buyatui deelde onlangs in een tweet onjuiste informatie over vermeend onderzoek naar radicalisering in de islamitische gemeenschap in Almere. Collega-raadsleden spraken onlangs al hun wantrouwen uit naar Buyatui, maar besloten ook dat de juridische gevolgen van zijn handelen moesten worden onderzocht.

Volgens Boutkan heeft een advocatenkantoor naar de zaak gekeken en vastgesteld dat het handelen van Buyatui mogelijk strafbaar is. De gedragingen van het raadslid raken aan de integriteit, zegt de vice-voorzitter. "Ik doe aangifte vanuit het protocol dat behoort bij de gedragscode van de raad", verklaart hij. "Dat hoort bij je taak." Boutkan wil het Openbaar Ministerie vragen om nader onderzoek te doen.

Het advocatenkantoor dat de raad adviseerde denkt dat er voldoende aanleiding is om aangifte te doen van valsheid in geschrifte, onder meer omdat raadslid Buyatui de onjuiste informatie gebruikte om een tweet te onderbouwen en dit mogelijk met opzet deed.

Waar ging het ook alweer over?
Buyatui kreeg onlangs via een verzoek binnen de Wet open overheid (Woo) gemeentelijke documenten waarin hij het bewijs zag dat de gemeente rond 2018 al heimelijk onderzoek zou hebben gedaan naar moskeeën.

Op 18 november plaatste Buyatui op zijn twitteraccount een screenshot van één van deze documenten. In de screenshot staat een mail van 7 juni 2019, waarvan een deel is zwartgelakt, omdat er informatie in staat die niet openbaar mag worden. De mail is ondertekend met Franc. In de mail staat een uitnodiging om in Almere te komen praten over eerder onderzoek van het bureau NTA. Dat bureau deed de afgelopen zes jaar in meerdere gemeenten deels heimelijk onderzoek naar onder meer moslimextremisme. Voor Buyatui was dit een aanwijzing dat er ook in Almere onderzoek door het bureau is gedaan, getuige het onderwerp van de mail: "onderzoek NTA".

Drie dagen later tweette Hassan Buyatui opnieuw over dit document. Hij had de drie jaar oude mail in een eigen vormgeving gegoten. Daarbij voegde hij ook een emailadressering toegevoegd, die in het feitelijke document was zwartgelakt. Buyatui concludeerde dat de mail door Franc Weerwind moest zijn geschreven. In de afbeelding laat hij zien: Van: franc.weerwind@almere.nl. Ook voegde hij de adressen toe aan wie de mail volgens hem was gericht: Aan: <..@noordoostpolder.nl>; <..@noordoostpolder.nl>; <..@dronten.nl>;<..@lelystad.nl>; <..@urk.nl>; <..@zeewolde.nl>.

Mail gericht aan burgemeesters buiten regio
Vorige week bleek dat de mail niet gericht was aan de Flevolandse collega-burgemeesters, maar aan burgemeesters buiten Flevoland: die van Arnhem, Ede, Eindhoven, Huizen en Veenendaal kregen de uitnodiging in 2019 in de mail. Waarnemend burgemeester Ank Bijleveld hintte daar ook al naar tijdens het debat. Bijleveld reageerde daarin ontstemd op de manier van handelen van Buyatui: "Ik neem u dat kwalijk. Ik heb nagedacht of ik u in de openbaarheid moest aanspreken. Maar ik wil dit rechtzetten."

Het volledige advies van het advocatenkantoor

In een eerdere versie van dit bericht meldde Omroep Flevoland dat de gemeenteraad van Almere aangifte heeft gedaan tegen Hassan Buyatui. Dat klopt niet. Omdat het een integriteitskwestie betreft is aangifte een taak van de vice-voorzitter van de gemeenteraad. Dat betekent dat de aangifte niet is gedaan door de raad noch door het presidium.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel