Dossier Gewild Wonen

Wo 15 februari 2006 | 0:00 Woensdag 15 februari 2006 | 0:00
Eerste paal

Het Gewild-Wonenproject in Almere-Buiten was een woonexperiment waarbij bewoners zelf mochten bepalen hoe hun huis werd gebouwd. De eerste paal werd op 24 maart 2000 geslagen door toenmalig staatssecretaris Remkes (Volkshuisvesting). De wijk moest gaan fungeren als buitenexpositie tijdens het 25-jarig bestaan van de stad Almere in 2001. In april 2000 kreeg Almere de nationale Bouwprijs voor het project. D66 Lelystad zag wel wat in Gewild Wonen en wilde dat het idee ook in Lelystad gerealiseerd zou worden.

Eilandenbuurt

In december 2000 werd bekend dat de straten in de nieuw aan te leggen wijk vernoemd zouden worden naar eilanden. In de Eilandenbuurt worden de thema's water, groen en wonen aan elkaar gekoppeld. Het noorden van de wijk kreeg namen van eilanden in Zuid- en Noord-Europa. Het zuiden naar eilanden uit de Caribische en de Indische Oceaan.

Naar de rechter

Het zelf bouwen en indelen van huizen bleek niet voor iedereen een succes. Een toekomstige bewoner maakte bij de rechter bezwaar tegen de bouw van het huis van zijn buurman, omdat die woning zonlicht zou wegnemen. De zonnecollectoren van de man zouden dan geen nut meer hebben. De rechter was het eens met de klager en het huis van de buurman mocht niet gebouwd worden.

Verkoop zakt in

In eerste instantie liep het storm met de woningverkoop, maar in mei 2001 zakten de verkoopcijfers in, omdat bewoners niet veel invloed op de vorm van hun huis konden uitoefenen. In september moest de bouwexpositie klaar zijn en daarom werd de invloed van bewoners verkleind. In juni 2001 werd het eerste huurhuis van de Gewild Wonen opgeleverd. Ook de toekomstige huurders mochten de vorm en inrichting van hun huis zelf bepalen. In de Talmandistraat kwamen de huurwoningen naast de koopwoningen te staan, om zo 'arm en rijk' naast elkaar te laten wonen.

'Project mislukt'

Ook in juni 2001 wist wethouder Arie Willem Bijl (Volkshuisvesting) van de gemeente Almere dat het project mislukt was, omdat veel huurders de huur niet konden betalen. Door de invloed die de toekomstige bewoners konden uitoefenen op de indeling van hun was de prijs in sommige gevallen tot ? 1.800 (? 817) gestegen. Dat was bijna 2 keer zoveel als de ? 850 (? 385) die de huizen zonder aanpassingen zouden kosten. Volgens Bijl was er door de hoge kosten geen sprake meer van sociale woningbouw. Hij beloofde een woningnota te schrijven waarin staat hoe keuzevrijheid gekoppeld kon worden aan keuzevrijheid.

Geen extreme wensen

Bewoners konden hun huizen dan wel naar keus inrichten, maar wie had gedacht dat er extreme wensen gerealiseerd werden kwam bedrogen uit. Volgens bedrijfskundige Matthijs Wolters hadden kopers geen extreme wensen en als ze die wel hadden, waren ze niet realiseren, omdat kopers vastliepen in een 'oerwoud van regels. Toch noemde Wolters het project wel een succes.

Op 21 augustus werd de bouwexpo in Almere geopend door Koningin Beatrix. Verschillende woningen waren toegankelijk voor publiek.

'Weinig woning voor je geld'

In oktober 2001 werden de straten in de Eilandenbuurt geprivatiseerd. Bewoners werden zelf verantwoordelijk voor de straat waarin zij wonen. Dat kon niet voorkomen dat in juni 2002, bijna een jaar de oplevering van de eerste woning 1 op de 5 woningen in de Eilandenbuurt nog steeds leeg stond. Volgens een Eilandenbuurtbewoner was dat wel te begrijpen. 'Vooral in het duurdere segment krijg je weinig oppervlakte en privacy voor je geld'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel