Steeds meer ingezameld voor het goede doel

ALMERE • Di 20 december 2022 | 7:08 • Dinsdag 20 december 2022 | 7:08

Leerlingen van de Almeerse scholengemeenschap Echnaton pakken hun jaarlijkse actie voor het goede doel steeds breder aan. Zoals in eerdere jaren komen ze in actie voor de Voedselbank Almere. Er worden deze keer niet alleen maar houdbare producten ingezameld, maar ook kleding en geld.

"Deze actie is een schoolbreed project en we zijn eigenlijk al een maand bezig. We zien dat er mensen zijn die het heel lastig hebben vanwege de energiecrisis en de hoge inflatie. Meer dan 800 gezinnen zijn inmiddels afhankelijk van de Almeerse voedselbank en dit aantal blijft groeien", legt organisator Marlies Haukes uit.

Het Echnaton zamelt daarom dit jaar ook (kinder)kleding in en zoekt sponsoren voor de aanschaf van plaids. "We willen nu ook onze eigen kinderen helpen, en dat doen we met een vintage-kledingwinkeltje in de school." Ook moeten leerlingen, die naar het kerstgala van de school gaan, als entree een pot met voedsel 'betalen'.

De Pot 2000
Echnaton FM, het eigen schoolradiostation, is de hele week live te zien en te horen. Met de speciale radioshow 'De Pot 2000' moeten zo veel mogelijk houdbare producten worden opgehaald. In ruil voor bijvoorbeeld een pot groente wordt een liedje gedraaid op de zender.

Voor de presentatoren is het een bijzondere uitdaging. "Nu draaien we echt alleen maar liedjes die luisteraars hebben gekozen, dus dat is wel een beetje anders", vertelt Noa Laan. Co-presentator Stefhan Schönhage vult Noa aan: "Er komen mensen in de studio die een pot hebben ingeleverd en daar praten we mee, dat is leuk. Het is heel speciaal om nu te draaien met de radio voor een goed doel."

Langs de deuren
Bij het tijdelijke depot in het Echnaton staan nu nog niet zo veel producten, maar het lijkt erop dat deze opslag in de loop van de week snel vol zal komen. Klassen houden een zogenoemde Hamster Run en de klas die de meeste spullen inlevert wint een prijs. Ook individuele leerlingen gaan op pad voor het goede doel. Lianne-Jaël Rijling bijvoorbeeld is met haar vriendin langs de deuren gegaan met de vraag of mensen iets houdbaars over hadden. Op die manier hadden de twee meiden al snel een bolderkar vol. "Het was best wel leuk eigenlijk, we hebben het best goed gedaan. Ik weet niet precies hoeveel we hebben, want ik heb niet geteld, maar ik denk wel dat we misschien wel het meeste hebben", vertelt een trotse Lianne.

Het doel van de actie is dat er minimaal tweeduizend producten binnen worden gehaald. "Ik hoop dat aan het eind van de week veel houdbare producten zijn binnen gekomen en dat daar dan zo veel mogelijk mensen gebruik van kunnen maken", besluit radiopresentator Schönhage.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel