Rabbijn: 'Wees niet bang voor nieuwe holocaust'

LELYSTAD • Di 20 december 2022 | 6:25 • Dinsdag 20 december 2022 | 6:25

Durf te uiten wie je bent. Dat is de boodschap van de Joodse gemeenschap in Lelystad. Deze week wordt Chanoeka gevierd en maandagavond werd er gedanst en gezongen op het Stadhuisplein.

Rabbijn Shneur Shusterman kiest bewust voor een viering in het openbaar omdat sommige mensen hun Joodse roots niet durven te uiten, vanwege de vervolging voor- en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij haalt een voorbeeld aan waarbij een kind aan de moeder vraagt of hij Joods is, waarbij de moeder uiteindelijk het vermoeden bevestigt. Volgens Shusterman wordt dit niet verteld uit angst voor een nieuwe holocaust. "Als je niet weet dat je Joods bent, hoef je ook niet bang te zijn", zo is de gedachte volgens de rabbijn. Shusterman wil dat mensen niet langer bang zijn.

Shusterman werd anderhalf jaar geleden rabbijn in Lelystad. Hij woonde met zijn vrouw en kinderen in Brooklyn, een stadsdeel van de Amerikaanse stad New York. Het gezin is verhuisd om de Joodse gemeenschap in Flevoland bijeen te brengen.

John Schilperoort is één van de tientallen Lelystedelingen die Chanoeka in de openbaarheid viert. Hij bevestigt dat de gemeenschap klein is en dat hij weinig mensen kent die Joods zijn. Schilperoort is blij met de komst van Shusterman naar Lelystad en hoopt dat meer Joden er openlijk voor uit durven komen.

Chanoeka, ook wel lichtjesfeest genoemd, is een belangrijk feest voor de Joodse gemeenschap. Het duurt acht dagen, waarbij dagelijks een kaars wordt ontstoken op de Chanoekia, een kandelaar met negen armen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel