Hoop op toevoeging 'handicap' en 'seksuele gerichtheid' in Artikel 1 grondwet

FLEVOLAND • Di 20 december 2022 | 13:29 • Dinsdag 20 december 2022 | 13:29

Bureau Gelijke Behandeling Flevoland (BGBF) hoopt dat de Eerste Kamer dinsdagavond instemt met het toevoegen van 'handicap' en 'seksuele gerichtheid' aan artikel 1 van de grondwet. Dat artikel gaat over het verbod op discriminatie. Nu worden daarin alleen godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras en geslacht genoemd, plus de term 'op welke grond dan ook'.

"Het is heel belangrijk", zegt Thom Laagkemper van BGBF. De organisatie spreekt veel mensen die discriminatie ervaren: "Zij geven aan dat de benoeming hun positie versterkt."

Esther Hagelaar, GroenLinks raadslid in Almere én ervaringsdeskundige, denkt ook dat de toevoeging van 'handicap' en 'seksuele gerichtheid' belangrijk is. "Door dit toe te voegen veranker je veel beter de rechten van mensen met een handicap of een andere seksuele geaardheid." Volgens Hagelaar, die zelf een beperking heeft, geeft het ook gelijke kansen in de samenleving: "Vooral omdat het makkelijker wordt om bedrijven en instellingen aan te spreken dat ze niet mogen discrimineren."

Discriminatie in Flevoland
Bureau Gelijke Behandeling registreert de meldingen van discriminatie die zij krijgen. Op het gebied van seksuele gerichtheid en op het gebied van handicap en chronische ziektes zijn de afgelopen vijf jaar stijgingen van het aantal meldingen te zien.

Seksuele gerichtheid
2017 - 18 meldingen
2021 - 68 meldingen

Handicap en chronische ziekte
2017 - 29 meldingen
2021 - 49 meldingen

Volgens BGBF kan de stijging ook te maken hebben met een hogere meldingsbereidheid. Wel maakt BGBF zich zorgen over de context van de meldingen. Vooral op het gebied van seksuele gerichtheid en genderidentiteit: "Steeds vaker is er bijvoorbeeld sprake van meldingen van vijandige bejegening."

Ondanks dat er in het artikel nu al staat 'op welke grond dan ook', moeten deze gronden specifiek genoemd worden, vindt Hagelaar. "Het nadeel van het noemen van een aantal voorbeelden, is dat je andere niet noemt. Daarmee sluit je ze expliciet toch uit, ook al is het wel de bedoeling dat ze worden meegenomen."

Eigen ervaringen
Zelf heeft Laagkemper weinig last van discriminatie, maar hij hoort het wel in zijn omgeving. Het gaat volgens hem dan om naroepen of uitsluiting. Hagelaar ervaart dat er niet altijd rekening wordt gehouden met mensen met een beperking: "Soms kom je wel door de voordeur, maar dan kun je in het gebouw verder nergens heen."

In de raad probeert Hagelaar ook aandacht te vragen voor problemen die mensen met een beperking ervaren. "Ik probeer altijd in de raad te denken vanuit mensen met een zorgvraag en vanuit dat perspectief te kijken naar wat nodig is."

'Genoeg wijze mensen'
Het initiatiefvoorstel van D66, GroenLinks en PvdA wordt dinsdag besproken in de Eerste Kamer. Stemt die kamer dan met een tweederdemeerderheid in, dan worden de twee gronden toegevoegd. Laagkemper en Hagelaar verwachten dat de wet er gaat komen. Hagelaar: "Als je kijkt bij de stemmingen in de Tweede Kamer, dan verwacht ik dat er in de Eerste Kamer genoeg wijze mensen zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel