Eigenaar loods en woning vrijgesproken in internationale drugszaak

LELYSTAD • Wo 21 december 2022 | 14:48 • Woensdag 21 december 2022 | 14:48

Een 60-jarige Lelystedeling is woensdag door de rechtbank Noord-Holland vrijgesproken in een zaak over internationale drugshandel vanuit Hillegom en Lelystad. Hij was de eigenaar van een loods en woning in Lelystad, waarin veel drugs waren aangetroffen, maar de rechtbank vindt niet bewezen dat de man wist dat de drugs daar lagen.

Verder zijn er chemicaliën gevonden die kunnen worden gebruikt om synthetische cocaïne te maken. Ook hiervan heeft de rechtbank niet kunnen vaststellen dat de man daarvan wist. Tien andere mannen zijn wel veroordeeld voor het exporteren van grote hoeveelheden drugs. Dat gebeurde in 2016 en 2017.

Twee Lelystedelingen van 27 en 28 jaar die zich bezighielden met de drugshandel in Lelystad, van de drugsverkoop tot en met de verzending, krijgen een gevangenisstraf van respectievelijk 42 en 41 maanden.

DearSanta
De douane onderschepte in 2016 op Schiphol meerdere postpakketten met verdovende middelen. Ze werden op het darkweb verkocht door iemand die zich 'DearSanta' noemde. In de Verenigde Staten liep ook een onderzoek naar hem. Een undercoveragent had het account van een van de kopers overgenomen en zette de communicatie met DearSanta voort. In de onderschepte zendingen zaten in totaal ruim 50 kilo harddrugs. Deze werden ingepakt in een loods in Hillegom en vervolgens als postpakketten aangeboden bij verschillende PostNL-punten.

Vier mannen werden dat jaar aangehouden en in de loods in Hillegom werd ruim veertig kilo harddrugs aangetroffen, maar DearSanta ging door met de verkoop. Het inpakken van de drugs gebeurde nu in een loods en woning in Lelystad. In 2017 werden nog eens zes mannen aangehouden, onder wie 'DearSanta'. Daarna werden in een loods en twee woningen in Lelystad nog eens ruim 55 kilo harddrugs gevonden. Nadat eind 2017 de telefoonberichten van de verdachten waren uitgelezen, werd nog een verdachte aangehouden in 2018.

'Naam van Nederland geschaad'
Volgens de rechtbank zijn er met de drugshandel grote winsten behaald, hebben de mannen hun jacht naar geld boven de veiligheid van de afnemers van de drugs gesteld en hebben ze hen blootgesteld aan zeer ernstige gezondheidsrisico's. Ook hebben ze volgens de rechtbank door hun handelen meegewerkt aan de instandhouding van het criminele drugscircuit. Ze hebben daarmee schade en overlast veroorzaakt voor de samenleving. De postbedrijven werden ongewild en ongemerkt een internationale distributeur van Nederlandse drugs. Ook wordt de naam van Nederland in het buitenland geschaad door handelingen als die van de mannen, volgens de rechtbank.

De rechtbank heeft de 29-jarige hoofdverdachte (red.: woonplaats onbekend), die het darkweb gebruikte onder de naam 'DearSanta' en de handel aanstuurde, een celstraf opgelegd van 7 jaar. Hij wordt gezien als de 'spin-in-het-web'. De andere verdachten kregen tussen de negen maanden tot 5,5 jaar cel.

De berechting heeft volgens de rechtbank lang op zich laten wachten en de redelijke termijn daarvoor is in meer of mindere mate overschreden. Daarom heeft de rechtbank aan alle mannen een lagere straf opgelegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel