Suikerfabriek kreeg terecht boete na bedrijfsongeval

LELYSTAD • Wo 21 december 2022 | 15:51 • Woensdag 21 december 2022 | 15:51

Een suikerfabriek in Lelystad heeft terecht een boete van 27.000 euro gekregen na een bedrijfsongeval waarbij een medewerkster ernstig gewond raakte aan haar hand. Dat heeft de Raad van State bepaald.

De vrouw maakte in 2018 's nachts in het bedrijf een machine schoon terwijl die nog draaide. Het slachtoffer haalde met een spatel suiker onder een inpakmachine weg. De spatel werd door een lopende band gegrepen en die band greep daarna ook de handschoen en de hand van de vrouw. De vrouw lag zeven dagen in het ziekenhuis vanwege haar verwondingen.

Na het ongeval werd er onderzoek gedaan bij de fabriek op het naleven van de Arbeidsomstandighedenwet. Volgens de arbeidsinspectie was het bij de fabriek gebruikelijk om tijdens schoonmaakwerkzaamheden de machine te laten draaien, omdat de transportband anders zijn flexibiliteit zou verliezen.

Geen goede instructie
Het bedrijf kreeg de boete omdat de medewerker geen goede instructies zou hebben gekregen. Er was haar niet verteld dat machines alleen schoongemaakt mogen worden als deze uitgeschakeld zijn. In de machine zat bovendien een opening die afgeschermd had moeten zijn. Naast de boete kreeg het bedrijf in februari 2020 ook een waarschuwing, omdat er in 2017 ook al arboregels waren overtreden. De waarschuwing hield in dat bij herhaalde overtredingen de fabriek zou kunnen worden stilgelegd.

De suikerfabriek heeft na het ongeval maatregelen genomen, om te voorkomen dat het opnieuw mis zal gaan. Ook worden werknemers via boekjes in verschillende talen gewezen op voorschriften voor het gebruik van machines. Maar volgens de Raad van State is daarmee niet uitgesloten dat machines in de praktijk toch weer draaiend worden schoongemaakt.

De Raad van State keek ook naar de waarschuwing die aan de fabriek was opgelegd en oordeelde dat dit terecht is gebeurd. De suikerfabriek stelde dat het bedrijf bij een daadwerkelijke stillegging failliet zou gaan, maar volgens de Raad van State is dat niet aangetoond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel