Poppodium Corneel gaat op eigen benen verder

LELYSTAD • Do 22 december 2022 | 13:33 • Donderdag 22 december 2022 | 13:33

Poppodium Corneel in Lelystad staat vanaf 1 januari op eigen benen. Corneel gaat dan over in een eigen stichting. Eén van de doelen is om meer samenwerking te zoeken met andere culturele organisaties.

De gemeenteraad besloot in juni over de verzelfstandiging van Corneel. Tot nu toe valt het poppodium onder De Kubus, het kunst- en cultuurcentrum in Lelystad. Eind 2020 gaf de Kubus aan Corneel af te willen stoten. De organisatie wilde met een deel van de jaarlijkse subsidie aan Corneel een bezuinigingsopdracht van de gemeente aan de culturele voorzieningen in Lelystad invullen. Voor een ander deel was het plan om het onder meer te besteden aan een culturele programmeur die voor de hele stad en haar instellingen aan de slag ging. In die nieuwe opzet was er geen ruimte meer voor een poppodium, hetgeen Kubus ook niet meer bij haar taken vond passen.

Het besluit zorgde voor een storm aan protest, zowel vanuit Corneel en haar bezoekers als in de politiek. Daar werd dit gezien als een poging het poppodium de nek om te draaien, in de gemeenteraad werd zelfs gesproken over ‘broedermoord’.

Groot draagvlak
Het voornemen van de drie culturele instellingen leidde er uiteindelijk toe dat in de gemeenteraad niet alleen een breed draagvlak voor Corneel zichtbaar werd, maar ook dat werd besloten tot verzelfstandiging van het poppodium. Bovendien werd er geld gereserveerd voor nieuwbouw, omdat Corneel in haar huidige pand aan de Neringweg tegen haar grenzen aan loopt als het gaat om aantallen bezoekers, klimaatcontrole en mogelijkheden voor optredens.

Nieuwe stichting nog niet op nieuwe locatie
Bezoekers kunnen onder de nieuwe stichting rekenen op een vergelijkbare programmering. Daarin wordt de jeugd niet vergeten, zegt Corneel. Daarnaast wil de stichting de verkoop van tickets vergemakkelijken door in zee te gaan met een andere ticketprovider.

Een nieuwe plek voor het poppodium wordt nog gezocht. De raad besloot in juni dat Corneel een nieuw onderkomen moet krijgen. Die plek moet groter worden dan het huidige onderkomen aan de Neringweg. De toenmalige wethouder Adam Elzakalai liet weten meerdere locaties te onderzoeken.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met verslaggever Kees Bakker. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel