Internationale Schakelklas officieel geopend

LELYSTAD • Do 22 december 2022 | 17:52 • Donderdag 22 december 2022 | 17:52

In Lelystad is de zogenoemde Internationale Schakelklas ISK donderdagochtend officieel geopend. Daar kunnen 120 kinderen van vluchtelingen les krijgen. Ze leren er onder meer Nederlands leren, zodat ze kunnen doorstromen naar het reguliere onderwijs. Daarnaast worden er ook vakken als Engels en wiskunde gegeven.

De units zijn geplaatst op het terrein van de Rietlanden, naast Porteum. De Schakelklas is bedoeld voor kinderen die al leskrijgen bij Porteum en leerlingen uit Oekraïne die tot nu toe in het gebouw van de SGL les kregen. Volgens directeur Freek Polter van Porteum is de Internationale Schakelklas hard nodig, omdat de vraag naar onderwijs voor kinderen van vluchtelingen enorm is gegroeid in Lelystad. "Anderhalf jaar geleden waren het iets van 30 leerlingen. Dat paste toen nog in twee lokalen, maar nu zijn het er 120. Vandaar dat we veel meer lokalen nodig hebben. En dat paste niet meer in Porteum."

In de buurt
De Internationale Schakelklas is tot stand gekomen doordat het Rijk, de gemeente Lelystad en Porteum samenwerken. Er is gekozen voor de Rietlanden als vestigingslocatie zodat de leerlingen in de buurt blijven van Porteum.

Met de komst van de ISK krijgen alle kinderen van vluchtelingen in Lelystad onderwijs en daardoor zijn er op de korte termijn geen wachtlijsten. Wethouder Dennis Grimbergen: "Dat is natuurlijk één van de dingen waar we het met het ministerie van OCW over gehad hebben. Je wil wachtlijsten voorkomen. Eigenlijk wil je dat ieder kind dat naar Nederland komt onderwijs kan volgen." Een kind heeft volgens hem een dagritme nodig. De Nederlandse taal is nodig om te kunnen integreren in onze samenleving.

De lokalen zijn nog niet helemaal klaar en moeten nog ingericht worden. De bedoeling is dat de leerlingen na de Kerstvakantie, vanaf 9 januari, les kunnen krijgen in de Internationale Schakelklas.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel