Groen licht voor nog twee Brexit-regelingen in de visserijsector

URK • Do 22 december 2022 | 20:45 • Donderdag 22 december 2022 | 20:45

De Europese Commissie heeft na de saneringsregeling voor kotters ook groen licht gegeven voor twee andere regelingen die vanwege de Brexit in het leven zijn geroepen. Het gaat om de zogenoemde liquiditeits- en de stillegregeling. Er wordt 45 miljoen euro voor deze regelingen uitgetrokken.

Zo wordt de liquiditeitsregeling vanaf 1 maart opengesteld. Vissers die in het eerste kwartaal van 2021 wel gevist hebben, maar die aantoonbaar substantiële inkomsten zijn misgelopen door de Brexit komen ervoor in aanmerking. In totaal is er twaalf miljoen euro beschikbaar. Een kottereigenaar die binnen de gestelde voorwaarden valt, kan maximaal drie ton krijgen. Dat is te zien bij de Nederlandse Vissersbond.

Stillegregeling
Voor de stillegregeling is 33 miljoen euro gereserveerd. Dit geld is bedoeld voor vissers die vanwege de onzekere situatie rond het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU hun kotter aan de wal hielden. Ook zij hebben onder voorwaarden recht op een vergoeding, al is onduidelijk hoeveel deze vissers maximaal terug kunnen krijgen. Verder is het nog onbekend wanneer de stillegregeling precies van start gaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel