Strop van 60 miljoen door alsnog riolering in Oosterwold

ALMERE • Do 22 december 2022 | 17:52 • Donderdag 22 december 2022 | 17:52

De riolering die alsnog in het Almeerse stadsdeel Oosterwold moet komen, gaat minimaal 60 miljoen euro kosten. Dat meldt de gemeente, die daarbij aangeeft dat nog niet alle kosten precies in beeld zijn. Almere spreekt van een zure appel waar de stad doorheen moet bijten. In eerste instantie dacht de gemeente met 15 miljoen klaar te zijn, maar de kosten lopen nu dus fors op.

Gemeenten zijn in Nederland verplicht om riolering aan te leggen in wijken, maar Almere had die plicht eerst bij de bewoners van Oosterwold neergelegd. Omdat dit niet mag, moet in de uitgestrekte wijk nu alsnog gemeentelijke riolering komen. Het stadsbestuur zegt hiervoor op korte termijn 24 miljoen euro nodig te hebben, voor tijdelijke maatregelen. De overige kosten van tenminste 36 miljoen euro spreidt de gemeente uit over enkele tientallen jaren.

Riolering duurt nog vijf tot tien jaar
Volgens de gemeente kan het nog wel vijf tot tien jaar duren totdat alle woningen in Oosterwold definitief op het riool zijn aangesloten. Tot die tijd biedt de gemeente tijdelijke riooloplossingen en neemt Almere ook het beheer en onderhoud van de bestaande systemen voor behandeling van afvalwater (IBA’s) over.

Bij de start van het stadsdeel Oosterwold, waar de bewoners alles zelf moeten regelen, ging de gemeente er nog vanuit dat ieder huishouden kon volstaan met een individuele afvalwaterzuiveringsinstallatie, een zogeheten IBA. Een riool zou niet nodig zijn, maar het experiment mislukte. Onderzoek toonde aan dat het afvalwater toch niet voldoende gezuiverd werd.

"We wisten dat we voor een enorm ingewikkelde opgave stonden, toen we deze zomer moesten besluiten alsnog het riool aan te gaan leggen in Oosterwold," aldus wethouder Julius Lindenbergh. "Vooral de tijdelijke maatregelen blijken nu heel duur uit te pakken. We hebben echter geen keuze. Deze investeringen zijn noodzakelijk om een structurele oplossing te realiseren voor het afvalwater in Oosterwold. We kijken nu hoe we deze kosten kunnen dekken en gaan daarvoor in gesprek met onze partners van Oosterwold over hun bijdrage".

Kostbare afvoer met vrachtwagens
De tijdelijke rioolmaatregelen kosten bijna 4 miljoen euro per jaar. Het afvalwater kan alleen met vrachtwagens worden afgevoerd en dat is duur. Het stadsbestuur wil de overbruggingsperiode, waarin deze noodoplossingen nodig zijn, zo kort mogelijk houden. De gemeente gaat nog kijken of er mogelijkheden zijn om de kosten te drukken.

Volgens de gemeente moet er de komende tijd ook op andere plekken in de stad aan het riool gewerkt worden. Zo moet er onder meer riolering vervangen worden in Almere Haven. Volgens de gemeente wordt hierdoor veel inzet gevraagd van personeel bij de weg- en waterbouwsector en de gemeentelijke organisatie en is dat er soms niet.

Plan in de maak
De komende maanden wordt het plan van aanpak uitgewerkt voor de aanleg van het riool en voor de overbruggingsmaatregelen. De gemeente praat daarvoor ook met de provincie het het waterschap. Het stadsbestuur hoopt komende zomer het financiële plaatje compleet te hebben. De gemeenteraad moet dan nog akkoord gaan met de plannen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel