Oekraïners verrast met gedoneerde kerstversiering op opvang locatie

LELYSTAD • Vr 23 december 2022 | 6:23 • Vrijdag 23 december 2022 | 6:23

Oekraïense vluchtelingen vieren kerst dit jaar noodgedwongen in opvanglocaties, zoals in het voormalige schoolgebouw van SGL in Lelystad. Voor de meesten van hen is het een emotionele periode waarin ze veel aan thuis denken. Toch hopen ze er vooral een mooie tijd van te maken.

Marina Skochko uit Kiev woont samen met haar driejarige zoon in het voormalige schoolgebouw in Lelystad. Ze vindt het hartverwarmend dat het pand is aangekleed met kerstverlichting, maar kerst in de opvanglocatie blijft toch anders dan thuis.

In het oude pand van SGL zijn zo’n vijfentwintig kerstbomen versierd met ballen en lampjes. Die zijn gedoneerd na een oproep van Manon Geerlings van de opvang. Ook kreeg ze andere spullen aangeboden. “Ik heb geen kerstspullen, maar wel een tv of een heel mooi kleed. Sterker nog, ik heb een piano. Heb je daar wat aan?” Geerlings was verrast en heeft die spullen met liefde aangenomen.

"Mooi", antwoordt Illia Zhokov als hem gevraagd wordt wat hij van de versieringen vindt. Hij zegt dat er een echte kerstsfeer gecreëerd wordt, waardoor het leven op de opvanglocatie wat aangenamer is. Toch viert hij kerst het liefst volgend jaar weer in Oekraïne.

Skochko raakt geëmotioneerd als haar gevraagd wordt naar de feestdagen. Ze hecht veel waarde aan het vieren van kerst met haar ouders en haar broer, wat dit jaar niet mogelijk is. Maar ze kan de feestdagen dit jaar wel doorbrengen met haar tweelingzus in Almere. Zij is drie jaar geleden naar Flevoland gekomen, waardoor ze de kerstdagen de afgelopen jaren niet gezamenlijk konden doorbrengen. Toch gaat ze het liefst terug naar huis. "Ik droom dat de oorlog stopt en ik volgend jaar kerst thuis kan vieren en mijn familieleden weer kan omhelzen.”

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel