Alle huishoudens in Zeewolde krijgen 100 euro korting op afvalstoffenheffing

ZEEWOLDE • Vr 23 december 2022 | 15:58 • Vrijdag 23 december 2022 | 15:58

Alle huishoudens in Zeewolde krijgen volgend jaar 100 euro korting op hun afvalstoffenheffing. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten. Het betreft een eenmalige tegemoetkoming, omdat de tarieven in 2019 werden verhoogd vanwege gestegen kosten in het sociale domein.

Volgens wethouder Winnie Prins (Sociale Zaken) is toentertijd afgesproken dat de tarieven weer zouden worden aangepast zodra dat mogelijk zou zijn. Actief Zeewolde had liever gezien dat de korting gereserveerd was voor de lagere inkomens en Bouwe van der Weide (CDA) noemt de korting "een schot hagel in de hoop dat je wat mensen treft die het nodig hebben."

De wethouder legde uit waarom deze korting voor alle huishoudens gaat gelden. "Wij kunnen niet in andermans portemonnee kijken en daarom ook niet bepalen of iemand 100 euro nodig heeft of niet."

Energietoeslag
Om lagere inkomens tegemoet te komen wordt wel de inkomensgrens voor de energietoeslag verhoogd. Dat was 120 procent van het sociale minimum, maar wordt nu 130 procent.

Wethouder Erik van de Beld (Financiën): "We hebben mensen aan tafel gehad die net 27 euro te veel verdienen. Ik heb echt paniek in de ogen gezien." Daarom is besloten hen met terugwerkende kracht voor 2022 tegemoet te komen en de verhoging van de inkomensgrens geldt ook in 2023.

Volgens de wethouder gaat het nog wel even duren voordat het geld wordt uitgekeerd. Dat wordt waarschijnlijk tussen april en juni.

Dit is nieuws van de Lokale Omroep Zeewolde, gemaakt door Bart Bos. Omroep Flevoland en de Lokale Omroep Zeewolde werken dit jaar nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel