Toezichthouder vuurwerkverkoop maakt rondje langs verkooppunten

ALMERE • Do 29 december 2022 | 7:02 • Donderdag 29 december 2022 | 7:02

Na drie jaar mag het weer: vuurwerk afsteken. Dat betekent drukke dagen voor de verkooppunten én de toezichthouders. Die laatste moeten er namens de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) op toezien dat vuurwerk veilig opgeslagen en verkocht wordt.

Na de vuurwerkramp in Enschede, in mei 2000, zijn de regels voor het opslaan en verkopen van vuurwerk aangescherpt. Bij de ramp vielen 23 doden. "Daarna is steeds meer bewustwording gekomen van de risico's die aan de verkoop van vuurwerk en opslag verbonden zijn", vertelt een toezichthouder van de Omgevingsdienst, die niet met zijn naam in de publiciteit wil.

Alle verkooppunten worden ieder jaar een aantal keren bezocht. Zo is er een voorcontrole in november of december, een controle tijdens de drie verkoopdagen aan het einde van het jaar en een nacontrole in januari.

Verboden vuurwerk
"De Inspectie Leefomgeving en Transport stelt ieder jaar een lijst op met producten die niet mogen worden verkocht. Dan kun je denken aan knalvuurwerk, pijlen en single shots. Tijdens de controle zien we erop toe dat die niet in de voorraad aanwezig zijn. Mochten ze wel aanwezig zijn, dan spreken we de ondernemer daar op aan zodat hij ze niet gaat verkopen."

Vuurwerk mag dit jaar verkocht worden op donderdag 29, vrijdag 30 en zaterdag 31 december. Afsteken mag alleen op 31 december vanaf 18.00 uur 's avonds tot 1 januari 2.00 uur 's nachts. Buiten deze tijden is het afsteken strafbaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel