Zelfgeknutselde lanceerinrichting en honderden kilo's illegaal vuurwerk achterhaald

FLEVOLAND • Do 29 december 2022 | 12:18 • Donderdag 29 december 2022 | 12:18

De politie heeft de afgelopen weken bij een grote actie in Flevoland ruim 400 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Daar zaten volgens de politie zeer gevaarlijke explosieven bij, die door de EOD moesten worden afgevoerd om elders te worden vernietigd.

De politie kwam de adressen op het spoor doordat de bewoners via internet een zogeheten viscolont hadden besteld. Met zo'n lont kun je meerdere stukken vuurwerk aan elkaar verbinden en dat is verboden. Bovendien is de lont zelf ook verboden, omdat die erg ontvlambaar is.

In Dronten vond de politie in een schuur 200 kilo zwaar vuurwerk met een lanceerinrichting. Volgens de politie was het een zeer zorgelijke situatie waarbij de kans op een explosie groot was. Op een ander adres ging het om zwaar vuurwerk zoals nitraten. Ook lag daar een zelfgemaakte bom. Die zijn erg gevaarlijk en daarom moest de EOD worden ingeschakeld.

In Biddinghuizen werd nog eens 180 kilo verboden vuurwerk aangetroffen, terwijl op Urk 66 kilo in beslag genomen werd, zoals cobra's, mortieren, nitraten, vuurpijlen en diverse potten.

"Het is te bizar voor woorden", zegt woordvoerder Wim Hoonhout. "Mensen nemen onaanvaardbare risico's, niet alleen voor zichzelf, maar zeker ook voor omwonenden", zegt hij. "In een geval lag in de nabijgelegen woning een jong gezin te slapen. De gevolgen kunnen ingrijpend en onomkeerbaar zijn. Dit moet echt stoppen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel