Minister van Justitie en Veiligheid steekt hulpverleners hart onder de riem

ALMERE • Za 31 december 2022 | 13:27 • Zaterdag 31 december 2022 | 13:27

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius heeft op oudejaarsdag een bezoek gebracht aan de brandweerkazerne in Almere Poort. Via een videoverbinding sprak ze met brandweerlieden van alle kazernes in Almere. Eerder op de dag bezocht ze ook een politiebureau in Almere.

Met het bezoek wil de bewindspersoon de medewerkers van de verschillende hulpdiensten een hart onder de riem steken voor de komende jaarwisseling. Steeds vaker krijgen politiemensen, ambulancemedewerkers en brandweerlieden te maken met agressie en soms zelfs met fysiek geweld tijdens het werk. De minister vroeg de brandweermannen naar hun persoonlijke ervaringen en hoe ze met de toenemende agressie omgaan. Ook bracht ze oliebollen mee.

"Het zijn mensen die de hele dag door, maar ook vannacht voor ons aan de slag gaan, om ons veilig te houden terwijl wij proosten op een nieuw jaar", vertelt minister Yeşilgöz-Zegerius. "Ik zou heel graag willen dat dit op een veilige manier gebeurt, maar ik weet dat er excessen zullen zijn en dat hulpverleners belaagd zullen worden. Ik vind dat verschrikkelijk dus wilde ik ze daarom heel graag zelf spreken en succes wensen vanavond."

Mensen die tijdens de jaarwisseling hulpverleners aanvallen zullen "flink aangepakt" worden, zei de minister. Aanvallen op medewerkers van politie, brandweer en ambulances kunnen zwaarder gestraft worden: "Belaag hulpverleners niet. En anders kan je de rest van je leven consequenties ondervinden omdat je ook echt zwaar gestraft kunt worden."

"Niet de eenvoudigste avond"
Ook waarnemend burgemeester Ank Bijleveld deed een ronde langs verschillende posten van de hulpverleningsdiensten in Almere en ook zij bracht oliebollen mee. "Het is een avond waarop ze natuurlijk thuis willen zijn met hun familie of vrienden, maar deze mensen moeten werken en het is niet de eenvoudigste avond", legt burgemeester Ank Bijleveld uit. "Je ziet dat deze mensen tijdens hun werk worden lastiggevallen en soms worden aangevallen. Daarom vind ik het belangrijk om deze mensen vandaag een hart onder de riem te steken."

De gestes van Yeşilgöz-Zegerius en Bijleveld worden gewaardeerd door de brandweerlieden van dienst. "Dit geeft een goed gevoel, dat er aandacht is voor ons werk", zegt Jim de Valk van de brandweer in Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel