"Over 5 jaar eerste huizen in Pampus, IJmeerverbinding in 2035"

FLEVOLAND • Ma 2 januari 2023 | 6:06 • Maandag 2 januari 2023 | 6:06

Over vijf jaar kunnen de eerste woningen in Almere Pampus worden gebouwd en in 2035 kan de IJmeerverbinding klaar zijn. Dat zegt gedeputeerde Jan de Reus. De provinciebestuurder erkent dat alles dan wel mee moet zitten, maar volgens hem is het haalbaar mits het Rijk aan de eisen van Flevoland voldoet.

Flevoland heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat het nieuwe stadsdeel Almere Pampus er alleen komt als er ook een IJmeerverbinding wordt aangelegd. Dat is een vervoersverbinding tussen Almere en Amsterdam. Daarover wordt al jarenlang met het Rijk gepraat, maar dat heeft er nog geen geld voor beschikbaar gesteld.

Zolang dat niet gebeurt, gaat er bij Pampus geen schop de grond in, stelt gedeputeerde De Reus. Alleen een toezegging van het kabinet is wat hem betreft onvoldoende. Hij eist van Den Haag een hard besluit over de aanleg van de verbinding, met daarbij de benodigde miljarden.

Geleerd van het verleden
De provincie stelt zich tegenwoordig scherper op in de onderhandelingen met het Rijk. Volgens De Reus heeft Flevoland dat geleerd van het verleden, toen beloftes vanuit Den Haag niet altijd werden ingelost of plannen anders uitpakten.

Te denken valt bijvoorbeeld aan de Zuiderzeespoorlijn die er nooit kwam. Staatssecretaris Henk Bleker zette bovendien plotseling een streep door de aanleg van de ecologische verbindingszone Oostvaarderswold, terwijl de provincie zich daar lang voor had ingezet. En hoewel de politiek in Den Haag anders besliste, is vliegveld Lelystad nog steeds niet open. De provincie Flevoland wil voorkomen om weer in dit soort situaties te belanden door van te voren keiharde afspraken te maken, zoals bij Almere Pampus.

Meest westelijke puntje van provincie
Het nieuwe stadsdeel komt in het meest westelijke puntje van de provincie, bij het IJmeer. De bedoeling is dat er na 2030 30.000 huizen verrijzen. Er wordt onderzocht of enkele duizenden woningen al voor die tijd kunnen worden gerealiseerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel