Bijzondere vogels in Oostvaardersplassen, kieviten na vorstperiode terug

FLEVOLAND • Do 5 januari 2023 | 14:33 • Donderdag 5 januari 2023 | 14:33

In de Oostvaardersplassen zijn afgelopen jaar diverse bijzondere vogels gespot. Onder meer de slangarend, de hop, flamingo's en de velduil wisten het natuurgebied tussen Lelystad en Almere te vinden en verbleven er een tijdlang. Volgens boswachter Hans Erik Kuypers waren deze vogelsoorten in het verleden niet of minder vaak in Nederland te gast.

De boswachter vindt het lastig om de komst van bijzondere vogels aan de klimaatverandering te koppelen. Hij denkt dat ook het aanbod van voedsel een belangrijke rol speelt. Er is volgens hem in de Oostvaardersplassen voedsel dat vogels elders niet makkelijk kunnen krijgen.

Opvallende nieuwkomers
De slangenarend deed zich afgelopen zomer in de Oostvaardersplassen wekenlang tegoed aan ringslangen. Velduilen bivakkeerden een paar weken in verschillende aantallen bij de waterlanden en de exclosures. Dat zijn omrasterde delen in het gebied, waarbinnen struiken en bomen zijn aangeplant. De ruigere vegetatie met veel muizen is volgens Kuypers een mooi foerageergebied voor de velduil.

Opvallend was ook de jonge flamingo uit Duitsland, die een paar weken tussen de lepelaars leefde. Zelf fotografeerde Kuypers een hop, die dagen bij de kade bij het moeras rondscharrelde. Ook bij de zeearenden zijn de Oostvaardersplassen populair. Een natuurfotograaf wist pas geleden twaalf jonge en volwassen zeearenden op één foto vast te leggen.

Kieviten al teruggekeerd
Het is de boswachter opgevallen dat vogels heel flexibel met de weers- en temperatuurswisselingen omgaan. Tijdens de korte, recente vorstperiode trokken kieviten en goudplevieren naar het zuiden, maar nadat het weer zachter werd, waren ze binnen een paar dagen weer terug in de Oostvaardersplassen. Er waren ook vogels die tijdelijk hun toevlucht zochten op de Marker Wadden, waar het volgens Kuypers blijkbaar iets minder koud was.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel