Waterschap wacht niet op Den Haag, maar schiet kosten dijkversterking zelf voor

FLEVOLAND • Zo 8 januari 2023 | 20:20 • Zondag 8 januari 2023 | 20:20

Het is zó belangrijk om de dijken rond Flevoland te versterken, dat Waterschap Zuiderzeeland daarvoor zelf geld gaat voorschieten. Het waterschap is dan niet afhankelijk van het moment waarop het Rijk met financiën over de brug komt, legt dijkgraaf Hetty Klavers uit.

Om aan alle landelijke eisen te voldoen, moet Flevoland voor 2050 een belangrijk deel van de dijken aanpakken. De schatting is dat er maximaal 144 kilometer dijk moet worden versterkt. Dat kost honderden miljoenen euro's.

Dit geld zal voor het grootste deel door de Rijksoverheid worden opgehoest, maar het is nog niet duidelijk wanneer het beschikbaar komt. Dat maakt het voor Waterschap Zuiderzeeland lastig om een planning te maken en snel te handelen, terwijl dat volgens het waterschap wel nodig is. Daarom is besloten om een deel van de financiering voor te schieten. Om te beginnen wordt dit jaar ruim één miljoen euro uitgetrokken voor de voorbereiding van het versterken van de dijk tussen de Ketelbrug en de nieuwe Roggebotbrug.

Dijkversterking kent ook beperkingen
Overigens kunnen versterkte en verhoogde dijken een gebied niet voor honderd procent tegen water beschermen, zo stelt dijkgraaf Klavers. Door het veranderende klimaat en de stijging van de zeespiegel moeten inwoners er rekening mee houden dat er in de toekomst soms delen van de provincie onder water komen te staan. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over geschikte locaties voor woningen en landbouw.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel