Bizarre roof: Konijnen gestolen en later weer omgeruild

LELYSTAD • Di 10 januari 2023 | 6:35 • Dinsdag 10 januari 2023 | 6:35

Konijnendieven hebben de afgelopen week twee keer ingebroken bij Kinderboerderij de Knotwilg in Lelystad. Bij de eerste keer, tijdens nieuwjaarsnacht, werden twee konijnen gestolen. Een week later braken de rovers opnieuw in. Opmerkelijk genoeg werd tijdens die tweede inbraak een eerder gestolen konijn weer teruggezet en weer een ander exemplaar door de dieven meegenomen. Bij de kinderboerderij staan ze voor een raadsel wie er achter de brutale wisselroof zit.

Tijdens de eerste inbraak werd bovendien een grote ton konijnenvoer en een pak bodembedekking voor in een konijnenverblijf meegenomen. Gemakshalve gebruikten de dieven daarbij de kruiwagen van de kinderboerderij om naar een nabijgelegen parkeerterrein te rijden om uiteindelijk daar de spullen over te laden in een auto. Diezelfde nacht werd bovendien bij een andere kinderboerderij enkele kilometers verderop, ook nog eens een konijnenhok gestolen. Vermoedelijk door dezelfde dieven.

Gestolen konijn teruggebracht
En daar houdt het verhaal nog niet op, want een week later komen de dieven dus terug en zetten ze een eerder gestolen exemplaar, konijn Lola, terug in haar verblijf. Tegelijkertijd werd konijn Sneeuwvlokje meegenomen. Bij de kinderboerderij hebben ze geen goed woord over voor de bizarre konijnendiefstal. "Je wordt heel boos, heel boos", vertelt voorzitter van stichting Dierenweiden Lelystad Pauline Kunst. "We doen hier alles voor die beesten. Onze vrijwilligers en ook de bezoekers zijn aan ze gehecht. Dit wil je niet."

"Ken je iemand die ineens twee konijnen heeft die lijken op de onze, meldt het alsjeblieft"

— Pauline Kunst, Kinderboerderij de Knotwilg

Hoewel het gissen blijft, heeft Kunst wel een theorie over waarom de dieven konijn Lola later terugbrachten om vervolgens de wat kleinere Sneeuwvlokje mee te nemen. "Ze hebben ze gewoon omgeruild", aldus de voorzitter. "Het konijnenhok, dat vermoedelijk door dezelfde mensen is gestolen, is wat klein. Tegelijkertijd is konijn Lola toch een aardig grote dame. Waarschijnlijk hebben ze gedacht: 'joh, dit konijn is toch te groot, we gaan even ruilen'. Zo brutaal!"

De kinderboerderij heeft aangifte gedaan van de diefstal en ook een oproep geplaatst op Facebook. "Ken je iemand die ineens twee konijnen heeft die lijken op de onze, meldt het alsjeblieft", zo verzoekt Kunst. "Ze worden hier echt gemist." Ook vraagt de kinderboerderij om financiële steun om daarmee beveiligingscamera's aan te kunnen schaffen. "Daarmee hopen we in ieder geval een afschrikkende werking te creëren", zo vertelt de voorzitter. "Want dit willen we niet nog eens meemaken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel