Burgemeester wil snellere procedure asielzoekers, PvdA stelt vragen

ALMERE • Di 10 januari 2023 | 14:15 • Dinsdag 10 januari 2023 | 14:15

Burgemeester Ank Bijleveld van Almere vindt het niet kunnen dat asielzoekers na maanden wachten nog steeds geen eerste gesprek hebben gehad met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Als voorzitter van de Veiligheidsregio probeert ze druk uit te oefenen om de gesprekken snel plaats te laten vinden.

In de crisisnoodopvang van de voormalige brandweerkazerne in Almere verblijven zo'n 140 asielzoekers. Velen van hen hebben nog geen individueel gesprek met de IND gehad. Dat gesprek, dat binnen 3 maanden zou moeten plaatsvinden, is een belangrijk onderdeel van de asielprocedure. Het geeft in veel gevallen duidelijkheid of iemand wel of niet in Nederland mag blijven. Zolang er geen duidelijkheid is, mogen asielzoekers niet werken of studeren. Ook mogen hun familieleden dan niet naar Nederland komen.

Bijleveld zegt eerder aandacht te hebben gevraagd voor de kwestie "maar dat is nog niet tot stand gekomen en dat komt omdat er 50.000 mensen zijn in Nederland waar de IND nog naar moet kijken. En ze hebben de capaciteit gewoon niet om ernaar te kijken. Maar dan moeten ze wat mij betreft een perspectief ook aan de mensen schetsen."

Bijleveld zegt blij te zijn dat Veiligheidsregio Flevoland en de gemeente Almere opvangcentrum Ter Apel hebben kunnen helpen om mensen onderdak te bieden. "Maar dan moet het proces ook wel echt gaan lopen. Dat duurt te lang rondom de IND. Als voorzitter van de Veiligheidsregio heb ik dit punt ook aan de orde gesteld, zelfs vandaag in een vergadering, dat de IND gewoon meer snelheid moet maken omdat de procedures te lang duren."

Gemeenteraad praat donderdag over opvang asielzoekers
Op initiatief van PvdA-raadslid Aya Selman praat de gemeenteraad donderdag over de opvang van asielzoekers in de crisisnoodopvang van de voormalige brandweerkazerne. Selman zegt zich te realiseren dat het stadsbestuur in Almere niet bevoegd is om te bepalen wat er met de asielzoekers gaat gebeuren. Het zijn de rijksoverheid en landelijke instanties die daarover gaan. Maar zij wil wel dat de groep asielzoekers beter opgevangen wordt door de gemeente. Selman: "Wij hadden de brandweerkazerne als een opvangplek geregeld voor drie maanden. We zijn nu al bijna zeven maanden verder. En deze plek is gewoon niet geschikt voor de mensen om zo lang in te verblijven."

Selman pleit ook voor gelijke behandeling. Volgens haar zou de overheid 'een fatsoenlijk opvang voor deze mensen te regelen'. Het raadslid ergert zich groen en geel dat de landelijke overheid snel betere opvanglocaties heeft kunnen regelen voor vluchtelingen uit bijvoorbeeld Oekraïne met daarbij allerlei voorzieningen. Maar dat is volgens haar niet het geval wanneer het gaat om bijvoorbeeld asielzoekers uit het Midden-Oosten. "Dat doet mij pijn omdat ik zelf ook uit die landen kom. Waarom zou ik bijvoorbeeld minder zijn dan iemand die uit Europa komt. Iedereen is gelijkwaardig en iedereen moet ook gelijkwaardig behandeld worden. Wij hebben niet voor verschillende mensen andere behandelplannen. Want dat is gewoon niet eerlijk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel