Bordeel in huurwoning: 'mannen stonden in de rij op de gang'

LELYSTAD • Wo 11 januari 2023 | 18:10 • Woensdag 11 januari 2023 | 18:10

Als het aan Woningstichting Centrada ligt, wordt een 23-jarige bewoonster van een huurhuis aan de Meentweg in Lelystad haar woning uitgezet. De vrouw gebruikte het huis volgens de verhuurder als bordeel en dat zorgde voor flink wat overlast voor de buurt. Ze betaalde bovendien al twee maanden geen huur.

Centrada sleepte de huurster woensdag voor de rechter in Lelystad. De advocaat van de woningstichting vertelde hier dat een buurtbewoner een medewerker van Centrada op straat aansprak op problemen rond het huis. Er zouden al maandenlang zo'n twintig mannen per dag af en aan lopen. Regelmatig stonden die op de gang van de flat op hun beurt te wachten. Dat zorgde voor veel overlast in de buurt. Sommige buren werden er ook angstig van.

Samen met de politie viel Centrada het huis binnen en trof daar twee dames en een naakte man aan. De vrouwen vertelden dat ze inderdaad prostituees waren en de tweekamerwoning van de bewoonster huurden voor hun werkzaamheden. Op de sekssite Kinkyweb stonden ook advertenties van deze dames met foto's waarop de woning aan de Meentweg was te herkennen.

"Hoe kan ze wonen in zo'n kleine woning van 35 vierkante meter terwijl er twee prostituees dagelijks aan het werk zijn"

— Advocaat Centrada

Centrada denkt dat de huurster niet eens in het huis woont en het alleen gebruikt voor deze bijverdienste. "Want hoe kan ze wonen in zo’n kleine woning van 35 vierkante meter woonoppervlak, terwijl er twee prostituees dagelijks aan het werk zijn", stelde de advocaat van de verhuurder. De vrouw zegt dat ze er wel degelijk woont. Ze zou niet hebben geweten dat haar vriendinnen louche zaken deden in haar woning. "Ze logeerden bij me, ik wilde ze alleen maar helpen. Ze hebben mij ook nooit huur betaald."

'Kwetsbare vrouw'
De advocaat van de vrouw zegt dat ze geen 'professionele hoerenmadam' is. "Ze is gewoon te goed van vertrouwen geweest. Dat komt doordat ze in het verleden wat naars heeft meegemaakt, dat maakt haar een heel kwetsbare vrouw." Als zij uit haar huis wordt gezet, staat ze volgens de raadsman op straat en 'belandt ze in de goot'. De huurachterstand komt volgens hem omdat ze financieel heeft bijgedragen aan de repatriëring van haar overleden opa naar Suriname. "En de maand december heeft ze net voor de zitting nog betaald."

Centrada heeft daar geen boodschap aan. "Prostitutie in woningen komt steeds vaker voor, dat kunnen we niet toestaan. En voor woningen als deze geldt tegenwoordig een wachtlijst van tien jaar. Dan geven we die liever aan iemand die er wel echt gaat wonen."

De rechter doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel