'Beroemde' otter Freekje van Natuurpark Lelystad dood

LELYSTAD • Vr 13 januari 2023 | 12:12 • Vrijdag 13 januari 2023 | 12:12

De bekende otter Freekje uit het Natuurpark Lelystad is donderdag doodgegaan. Freekje at de laatste tijd slecht en kon nauwelijks meer lopen, laat natuurorganisatie Flevo-landschap weten. De dierenarts heeft haar laten inslapen in het Natuurpark.

Volgens Flevo-landschap had Freekje een opmerkelijk levensverhaal. Ze werd in 2004 in een dierenpark in Rusland geboren en kwam samen met haar zusje naar Nederland om door Staatsbosbeheer met een aantal andere otters uitgezet te worden. Het doel was om de otterpopulatie te versterken. De diersoort was namelijk in de vorige eeuw uitgestorven in Nederland.

De herintroductie van de otter ging in zijn algemeenheid goed, maar met de gezondheid van Freekje ging het in het begin niet goed. Ze werd daarom noodgedwongen opgevangen in het Natuurpark. Daar werd ze volgens Flevo-landschap 'een echte diva'. Zo speelde Freekje de hoofdrol in veel regionale en landelijke tv-items en liet ze zich graag fotograferen en filmen door bezoekers.

Negentien jaar oud
"Het publiek en wij gaan Freekje missen, want ze liet zich altijd heel goed zien in het voorste perk van het otterverblijf", schrijft de natuurorganisatie op haar website. De otter werd negentien jaar oud, terwijl de meeste wilde soortgenoten volgens het park meestal tussen hun vierde en zesde levensjaar doodgaan.

Het perkje van Freekje blijft leeg tot er een aanvraag voor een nieuwe opvang komt. Op dit moment vangt de natuurorganisatie nog twee andere otters op.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel