Markante gebouwen drinkwaterpompstation langs Spijkweg worden gesloopt

BIDDINGHUIZEN • Ma 16 januari 2023 | 6:28 • Maandag 16 januari 2023 | 6:28

Twee markante gebouwen van drinkwaterpompstation Bremerberg langs de Spijkweg in Biddinghuizen worden gesloopt. De zuiveringsinstallatie die in de gebouwen uit de jaren zestig en zeventig staat is niet goed genoeg meer.

Renoveren is volgens waterbedrijf Vitens niet mogelijk. De verouderde installatie vervangen is duurder dan sloop. De zuivering in Biddinghuizen kan bovendien niet stopgezet worden voor renovatie, omdat er dan Flevolanders zonder water komen te zitten.

Klaar voor de toekomst
De nieuwe zuivering komt achter de bestaande bouw. Ook komen er acht nieuwe waterwinputten bij, waardoor de oude langer mee kunnen. De oude worden dan namelijk in de toekomst minder intensief gebruikt. Alles bij elkaar is de waterwinlocatie dan klaar voor de toekomst en kan er indien nodig meer water opgepompt worden.

Maximale capaciteit
Vitens heeft een vergunning om 8 miljard liter water per jaar te mogen winnen. Dat gebeurt nu nog niet, omdat het niet nodig is. Maar de verwachting is dat de vraag naar water in de toekomst stijgt en dan kan er worden opgeschaald. Na de renovatie is de installatie aan de Spijkweg daar klaar voor.

Het water dat wordt gewonnen, is regenwater dat gevallen is op de Veluwe. Het stroomt in de grond richting de Noordzee. Het ruwe water wordt in Biddinghuizen uit de bodem gehaald, waarna er ijzer en mangaan uit wordt gezuiverd. Daarna wordt het met pompen in de transportleidingen gepompt. Het water gaat naar Almere, Lelystad, Biddinghuizen, Dronten en naar boeren in de directe omgeving.

Het gebouw met pompen blijft wel staan, want de pompen zijn nog goed. Hoe de nieuwbouw voor de zuiveringsinstallatie er precies uit gaat zien, wordt later duidelijk. Het nieuwe gebouw moet wel duurzamer zijn dan het oude. Daarvoor komen er onder meer zonnepanelen op het dak.

Eind 2025 klaar
De aanbesteding voor de bouw is gestart. Later dit jaar wordt dan de bouwvergunning aangevraagd en worden ook de omwonenden bijgepraat. De bouw moet eind 2025 klaar zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel