Vakbond: veel minder bussen door aangekondigde staking

FLEVOLAND • Wo 18 januari 2023 | 10:50 • Woensdag 18 januari 2023 | 10:50

Vakbond FNV roept buschauffeurs op om donderdag en vrijdag het werk neer te leggen. Volgens de vakbond rijden er daarom veel minder bussen in heel Flevoland. Reizigers moeten rekening houden met vertraging of dat hun bus helemaal niet rijdt.

De bonden en de werkgevers zijn het niet eens geworden over een nieuwe cao. Dat is voor FNV reden om op te roepen tot de staking. De andere vakbond, CNV, doet waarschijnlijk niet direct mee. Dat komt, omdat CNV eerst aan leden moet vragen of ze actie willen voeren, en die peiling kost enige tijd.

Niet eens over salaris
Reden voor de nieuwe actie zijn de vastgelopen salarisonderhandelingen. De bonden wilden uiteindelijk een loonsverhoging van tien procent, maar de werkgevers wilden de salarissen met maximaal acht procent laten stijgen, zegt Olaf Jansen van FNV.

Onduidelijkheid
De vervoerders in Flevoland laten weten dat het pas kort van tevoren bekend is welke bussen kunnen rijden en welke niet. "We kunnen op dit moment daarom nog geen uitspraken doen over de mate van rituitval vertraging, mogelijk gewijzigde routes en eventuele aanspraak op restitutie voor abonnementshouders", schrijft Connexxion op hun website. Connexxion regelt het busverkeer in onder meer Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde.

AllGo, de vervoerder in Almere, raadt wel aan om de website goed in de gaten te houden voor mogelijke veranderingen. Vervoerder Arriva is verantwoordelijk voor de stadsbussen in Lelystad. Deze vervoerder raadt reizigers aan om bij belangrijke afspraken ander vervoer te regelen.

Eerdere stakingen
In september en oktober werd er ook gestaakt voor een betere cao voor buschauffeurs. Tijdens de eerdere stakingen kon zo'n 70 procent van alle ritten van AllGo en Connexxion nog gereden worden. De vervoerders verwachten dat dat nu ook kan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel