Erfgoedvereniging Heemschut wil sloop drinkwaterpompstation tegenhouden

BIDDINGHUIZEN • Wo 18 januari 2023 | 16:24 • Woensdag 18 januari 2023 | 16:24

De twee markante gebouwen van drinkwaterpompstation Bremerberg langs de Spijkweg in Biddinghuizen moeten bewaard blijven voor het nageslacht. Erfgoedvereniging Heemschut verzet zich tegen de voorgenomen sloop van de panden.

"Een mooi helder pand", zo omschrijft Ben te Raa van Erfgoedvereniging Heemschut het drinkwaterpompstation. "Het is een overheidsgebouw uit de jaren zestig. Dat zijn meestal goed verzorgde gebouwen en ook de omgeving is goed ingericht."

De twee panden langs de Spijkweg worden gesloopt. Vitens zegt dat renoveren niet mogelijk is en dat het daarnaast te duur is om de installatie te vervangen. "Ja, dat argument horen we ook altijd, maar dat is niet altijd zo", zegt Te Raa. "Ook hier geldt dat er een extern advies moet komen. Nu gebeurt dat intern en we weten niet of dat allemaal wel waar is."

Volgens Erfgoedvereniging Heemschut moet Vitens een waardevaststelling laten uitvoeren. "Dat betekent dat ze er een externe deskundige bij halen en die schrijft alle minnen en plussen op van een gebouw als erfgoed. Dan kun je een weloverwegen beslissing nemen."

Ben te Raa heeft nog geen contact opgenomen met Vitens over het voornemen om de panden te slopen, maar zegt dat hij dat wel gaat doen. Ook neemt hij contact op met de provincie Flevoland en de gemeente Dronten. "We gaan kijken of we iets in het vergunningentraject kunnen doen en we gaan gemeente Dronten benaderen om te onderzoeken of ze dit als gemeentelijk monument wil verklaren."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel